www.boswachtersblog.nl/ Texel

Vis & Chip voor Texelse katten

9 september 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Het is belangrijk om alle huiskatten op Texel gechipt te hebben, zodat we weten welke kat bij wie hoort. Verdwaalde katten met een chip kunnen teruggebracht worden naar hun eigenaar. Ook als je kat een ongeluk gehad heeft, willen we je zo snel mogelijk kunnen bereiken. Daarnaast willen we niet dat een huiskat wordt aangezien voor zwerfkat. Omdat katten een bedreiging kunnen vormen voor de Texelse natuur worden niet gechipte katten vanaf oktober herplaatst op de vaste wal.

Maak van je huiskat geen zwerfkat, laat je kat gratis chippen op 3 oktober

Stichting Zwerfkatten Nederland en Stichting DierenLot organiseren in samenwerking met Gemeente Texel, Nationaal Park Duinen van Texel, LTO Texel, De Lieuw, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer op 3 oktober een gratis chip actie. Breng je kat tussen 10:00 en 14:00 naar de Vis & Chip drive-through op de parkeerplaats van de TXL sporthal in Den Burg. De dierenartsen van Dierenartspraktijk Texel geven je kat in de mobiele operatiekamer van Stichting Zwerfkatten Nederland een chip, deze wordt geregistreerd. Na afloop krijgt je kat natuurlijk een beloning!

Katten in natuurgebieden

Op Texel gaat vanaf oktober 2020 een grootschalige actie van start om katten uit natuurgebieden te halen. Dit is noodzakelijk omdat katten een bedreiging zijn voor beschermde soorten zoals de noordse woelmuis, tapuit en grutto. Bij de actie zal het onderscheid tussen huiskat en zwerfkat worden gemaakt door de aanwezigheid van een chip met registratie. Een gevangen kat met chip, blijft op het eiland. Een gevangen kat zonder chip, gaat na een eerste opvang op Texel, naar het vaste land waar ze worden herplaatst in een geschikte leefomgeving.

Aanmelden verplicht

Om wachttijden te voorkomen, is vooraf aanmelden verplicht. Mail je naam en adresgegevens naar texel@staatsbosbeheer.nl o.v.v. chipactie.

reageren

geef een reactie

 • Age
  18 september 2020 om 09:03

  Lekker is dat. Een ander met het probleem van (verwilderde) Katten opzadelen.

 • Gerard Velu
  9 september 2020 om 12:36

  Mag ik vragen wat verstaan wordt onder herplaatsing op de vaste wal in een geschikte omgeving? Dank je wel.

  • Boswachter Anna Sprenkeling
   9 september 2020 om 13:10

   Hoi Gerard,

   De verwilderde katten (die dus niet meer geschikt zijn om geadopteerd te worden als huisdier) gaan naar een verwilderde katten opvang in Friesland. De katten die niet gechipt zijn maar nog wel geschikt zijn als huisdier gaan naar een tijdelijk opvang aan de overkant waar ze na castratie/sterilisatie geadopteerd kunnen worden.

   Groet,

   Anna

  • Coby Aldenberg
   14 september 2020 om 00:52

   Dit is niet een reactie op Gerard Velu, maar op het initiatief om te gaan chippen. Ik vind dit een heel goed initiatief!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog