www.boswachtersblog.nl/ Texel

Weer terug op Texel

11 september 2023 Charlotte Maas in Texel

Graag stel ik me even voor. Mijn naam is Charlotte Maas en sinds 14 augustus ben ik de nieuwe boswachter publiek bij Staatsbosbeheer Texel. In deze functie mag ik mij de opvolger noemen van Mariëtte Smit en tijdelijke boswachter publiek Louise van der Sluis.

Ik ben geboren in De Koog op Texel en opgegroeid in Oosterend. Opgroeien aan de waddenkant van het eiland was prachtig. Zo herinner ik me vanuit mijn jeugd dat ik regelmatig samen met mijn zus naar het strandje achter de dijk fietste om te gaan zwemmen of met vriendinnen over de dijk en rond de IJzeren Kaap struinde.

Biologie en de natuur hebben altijd mijn interesse gehad. Na het afronden van de havo op OSG De Hogeberg ben ik gaan studeren in Nijmegen aan de lerarenopleiding voor het vak biologie. De afgelopen achttien jaar heb ik op verschillende plaatsen in Gelderland gewoond en heb ik veertien jaar als docent biologie in het middelbaar onderwijs gewerkt in Wageningen. Zo’n twee jaar geleden ontstond het verlangen om terug te keren naar het eiland. Toen de kans voorbijkwam om als boswachter publiek bij Staatsbosbeheer aan de slag te gaan, leek alles op zijn plek te vallen.

De eerste weken vliegen voorbij. Met een frisse blik leer ik het eiland opnieuw kennen. Verschillende collega’s nemen me mee om meer te weten te komen over de werkzaamheden die worden uitgevoerd, welke nieuwe projecten er aan gaan komen en om de verschillende gebieden beter te leren kennen.

Zo loop ik de ene dag met mijn collega over de velden ter voorbereiding op het maaien en de volgende dag tussen de prachtige paarse struikheide in de Muy. Samen met de boswachter ecologie op zoek naar bijzondere insectensoorten die in kaart worden gebracht om beter zicht te krijgen op de kwaliteit van onze natuurgebieden. Zo zoeken we de blauwvleugelsprinkhaan en verschillende vlinders als de heidevlinder, kommavlinder en het bruin blauwtje.

Een dag later, wanneer het weer is omgeslagen, laten we de insecten met rust en gaan we samen met de Zoogdierenvereniging opzoek naar de noordse woelmuis. De noordse woelmuis is een belangrijke voedselbron voor de blauwe kiekendief, waarvan er nog slechts  enkele op het eiland te vinden zijn.

In mijn eerste weken ga ik ook mee met maar liefst twee publiekswandelingen die georganiseerd zijn door Staatsbosbeheer om geïnteresseerden en betrokkenen te informeren over verschillende natuurherstelprojecten waarbij ik gelijk veel mensen ontmoet.

Ondertussen komen ook de eerste klussen op me af, zoals het organiseren van de opruimactie rondom het Diepe Gat in de Slufter op 25 oktober en de natuurwerkdag op 3 november. Twee dagen waarop we gezamenlijk de handen uit de mouwen steken en iedereen welkom is om mee te helpen.  Ik nodig iedereen van harte uit om mee te doen! In mijn volgende blog zal ik daar meer over vertellen.

reageren

geef een reactie

 • Angeline Dekker
  13 september 2023 om 15:06

  Wat leuk Charlotte! Gefeliciteerd en heel veel plezier in zo’n leuke baan en op Texel!

 • Jaap Zijp
  12 september 2023 om 11:37

  Hartelijk gefeliciteerd, met je nieuwe functie en terugkomst op Texel.

 • Kayleigh Ranzijn
  12 september 2023 om 10:29

  Gefeliciteerd en welkom terug op Texel! Wat onwijs fijn voor je dat alles klikt, ik gun je een hele mooie tijd als boswqchter publiek en wie weet zien we elkaar met één van de activiteiten!

 • Annelies Etienne
  11 september 2023 om 18:17

  Wat ontzettend leuk dat je terug op je roets bent , ik als ontzettende texelfan ben jaloers dat je dit mooie werk op dit prachtige eiland mag doen gefeliciteerd

 • Albert Westerhof
  11 september 2023 om 17:43

  Gefeliciteerd met je nieuwe baan op het prachtige natuureiland Texel. Wie weet zien we elkaar.
  Vrijwillig Vogelwachter

 • Frans Alderse Baas
  11 september 2023 om 17:19

  Welkom Charlotte!! Veel succes gewenst bij deze leuke baan!
  Als er niets tussen komt ben ik 25 oktober van de partij.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog