www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Natuurwerkdag Leersum: gezellig met mooi resultaat

12 november 2015 staatsbosbeheerutrecht in Utrecht

Ook in Leersum vond afgelopen zaterdag de Natuurwerkdag plaats, en ik kijk er met veel plezier op terug!
In totaal waren we met 20 man/vrouw, waarvan 3 kleine kinderen. Na koffie met koek en een korte uitleg liepen we naar de werkplek, vlakbij de infobalie. In het eikenbos daar staat veel Amerikaanse vogelkers, Prunus serotina.

De Amerikaanse vogelkers werd in de jaren twintig als ‘vulhout’ aangeplant in bossen in Nederland en België. De struik moest de humus verbeteren en door de schaduwwerking de dennen tot hoogtegroei dwingen. Een aantal decennia later was duidelijk dat de struik zich wel erg goed uitzaaide en inheemse soorten verdrong. Kortom het werd een plaag, vandaar de bijnaam ‘bospest’.

Met een kraantje was de afgelopen weken een groot aantal van de zaadbomen in dit deel van het bos uitgetrokken. Een goed moment om nu ook de zaailingen aan te pakken; ze zijn nu nog goed uit te trekken met de hand, hier en daar geholpen door een schep.
Eén groep werkte op rij in het bosvak, de andere groep werkte vanaf het Kabouterpad.
Het werk ging verbazingwekkend snel, heel mooi, want dan zie je meteen resultaat.

Dat Kabouterpad willen we verlengen en uitbreiden met een aantal opdrachten. Ik had het hele nieuwe tracé aangegeven, dwars door de prunus. Vooraf hoopte ik dat we de helft van het nieuwe pad konden realiseren, maar het werk ging zo snel dat we zelfs het hele stuk af kregen.
Na het enige (fikse) buitje dat we te verduren kregen, viel de soep tussen de middag extra goed in de smaak.

Door het snelle resultaat vond iedereen het leuk om te doen. Ook de kinderen staken zeer fanatiek ook de handen uit de mouwen. Speciaal voor de kleinsten had collega Ingrid een aantal leuke kinderactiviteiten georganiseerd. Tussen het werken door hadden de kinderen ook nog tijd om vleermuizen en bospetten te maken.

Bij de afsluiting vroeg een aantal mensen zelfs of ze binnenkort op eigen gelegenheid ook de andere vogelkers nog mochten uittrekken. Wat ons betreft prima; het zou toch mooi zijn als we het hele bosje schoon krijgen.

Ook namens mijn collega’s Gerrit, Anton en Ingrid: dank voor het harde werken!
Cees Keur: dank voor de mooie foto’s, en iedereen graag tot volgend jaar!

Boswachter Nadja Lankamp

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog