www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Poep, prenten en pootafdrukken : speuren naar sporen in boswachterij Austerlitz

29 december 2016 Boswachter Corien Koreman in Utrecht

Ben je ook zo nieuwsgierig naar de bewoners van het bos? Het is winter: een prachtige tijd om eens te speuren naar sporen! Alle dieren zitten weliswaar goed verstopt, vaak verraden de sporen welke dieren zich schuilhouden. Prenten, keutels, vraat- en knaagsporen. Dieren laten op allerlei manieren sporen achter. Staatsbosbeheer nodigt je uit om op zondag 8 januari 2017 mee te gaan om op zoek te gaan naar de dieren van het bos. En met een beetje geluk ontmoet je dieren in levende lijve!

Schuursporen

Het valt in Nederland niet altijd mee om dieren in het wild te zien. Veel soorten zijn schuw en zijn vaak alleen ’s-nachts actief. Als het over diersporen gaat, wordt in eerste instantie meestal gedacht aan loopsporen of prenten. Maar er is veel meer. Reeën vegen met hun gewei langs bomen waardoor karakteristieke schuursporen ontstaan. Dassen bouwen andere verblijven dan vossen en de uitwerpselen van een vos zijn heel goed te onderscheiden van bijvoorbeeld een hond.

Roofdier

Een roofdier is te herkennen aan zijn gebit waarmee hij zijn prooi kan verscheuren. In boswachterij Austerlitz behoren de vos en de boommarter tot deze soort. In de winter zijn deze alleseters hoofdzakelijk aangewezen op dierlijk voedsel. Vruchten zijn er immers niet. Gelukkig zijn er wel muizen, in vele soorten en maten. Daarvan profiteren ook roofvogels en bosuilen, die in deze boswachterij actief zijn. In de winter zijn de sporen hiervan zichtbaar.

Braakballen

De bewoners van het bos laten allemaal hun eigen sporen achter. Het ongetrainde oog ziet deze gemakkelijk over het hoofd. Maar sporen zijn simpelweg alle aanwijzingen die een dier achterlaat die op zijn aanwezigheid duiden. Dus naast pootafdrukken kunnen dit bijvoorbeeld ook uitwerpselen, slaap- of ligplaatsen zijn. Daarnaast kan ook gedacht worden aan knaagsporen (bijvoorbeeld aan dennenappels), braakballen, schuursporen en gecreëerde paadjes.

Aanmelden

Start: Theatercafé Het Beauforthuis, Woudenbergseweg 70, 3711 AB Austerlitz; Wanneer: zondag 8 januari 2017 van 14.00 uur tot 16.00 uur; Kosten: € 5,00 voor volwassenen, kinderen tot en met 12 jaar € 2,50 (ter plaatse contant te voldoen). Aanmelden is verplicht en kan via info@beauforthuis.nl

reageren

geef een reactie

 • Jan
  29 december 2016 om 11:03

  Leuk verhaal. Nu nog sneeuw…..

  • Boswachter Corien Koreman
   30 december 2016 om 11:32

   Dat zou helemaal geweldig zijn Jan!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog