www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Monumentale linde vervangen in boswachterij Austerlitz

31 maart 2020 Boswachter Corien Koreman in Utrecht

Henk van den Broek (Geheugen van Zeist) en Hans Nijman (Stichting Lokaal Austerlitz)

Staatsbosbeheer heeft in samenwerking met Stichting Lokaal Austerlitz en het Geheugen van Zeist op dinsdag 31 maart 2020 in boswachterij Austerlitz een nieuwe leilinde geplant op Wallenberg, aan de noordkant van boswachterij Austerlitz. Hiermee wordt de gesneuvelde linde van ruim 200 jaar oud vervangen en de cultuurhistorie uit de Franse tijd zichtbaar gehouden.

Oktober 2019 constateerde Staatsbosbeheer dat één van de twee monumentale lindes omgevallen was. De boom, die is geplant in 1804, bleek te zijn aangetast door een schimmel. Omdat deze lindes onderdeel zijn van een historisch belangrijke locatie is besloten om een nieuwe linde te planten. Boomkwekerij Groeneveld in Baarn heeft de boom met korting aangeboden. Dankzij financiering door het Geheugen van Zeist is de aanplant mogelijk.

Linde symbool van liefde
“Wij zijn heel blij met deze vlotte samenwerking. Het was jammer geweest als de dode linde niet vervangen kon worden”, aldus Hans Nijman, voorzitter van Stichting Lokaal Austerlitz. “De hoeve is een bijzondere plek. De vorm van het oude huisje is in de beplanting nog herkenbaar. Met de twee bomen is de geschiedenis van onze bossen duidelijk zichtbaar.” De linde wordt gezien als symbool van liefde, bescherming, moederlijkheid en troost.

Wallen en Den Berg
Vanaf 1797 zette de Fransman Jean Maurice d’ Ambléde onvruchtbare heide hier om in landbouwgronden. Zijn woning die op deze plaats stond en de ontginning noemde hij Wallenberg. Ze waren genoemd naar de opgeworpen aarden wallen en het naburige gehucht ‘Den Berg’, nu Soesterberg.

Zichtbaar voor publiek
Bij Staatsbosbeheer, Stichting Het Lokaal Austerlitz en de gemeente Zeist leeft de wens om de rijke cultuurhistorie die schuilgaat in de bossen van Austerlitz meer zichtbaar te maken voor het publiek en daarmee de geschiedenis weer te laten leven. Het komend jaar wordt hier dan ook actief aan gewerkt. Het planten van deze linde is daartoe een eerste aanzet.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog