www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Brede Bos: project voor werkzoekenden groot succes

31 augustus 2018 Boswachter Claudia Wessel in Utrecht
Het Brede Bos

Het Brede Bos

In januari 2017 startten de gemeente Zeist, Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug en Staatsbosbeheer samen de pilot ‘Het Brede Bos’ in boswachterij Austerlitz. In november startte de tweede pilot in Houten, in samenwerking met de gemeente en is onderdeel van de Houtense Werktafel. Het project is er voor werkzoekenden, die om allerlei redenen moeite hebben met het vinden van een baan, op weg te helpen. Nu, ruim anderhalf jaar later blijkt het project erg succesvol!

Doorstroming naar werk in het groen

Iedereen is welkom bij Het Brede Bos. Leeftijd, het al dan niet hebben van een arbeidsbeperking, vooropleiding of ervaring spelen geen rol. De deelnemers gaan op het terrein van Staatsbosbeheer aan de slag in groenonderhoud. Terplekke krijgen ze een opleiding in werknemersvaardigheden en groene vakkennis. Ook komen werkgevers naar de werkplek toe voor een soort speeddates. Zo kunnen deelnemers en werkgevers op een ongedwongen manier met elkaar kennismaken, met als doel de deelnemers door te laten stromen naar een (deels – ) betaalde baan. En dat lukt! In het afgelopen anderhalf jaar is 50% van de deelnemers in Austerlitz doorgestroomd naar werk. Het percentage in Houten ligt momenteel zelfs nog hoger.

Project ook goed voor persoonlijke ontwikkeling

Maar het project doet meer. Mensen die deelnemen aan het brede bos ontwikkelen weer een ritme. Ze hebben een reden om op te staan. Het werk in het bos vergroot hun eigenwaarde. Natuurbeheer is werk met een zichtbaar resultaat en dat geeft voldoening. Diverse onderzoeken wijzen bovendien uit dat het verblijven in de natuur op zich al een positief effect heeft op de mentale gezondheid van mensen. Ook het sociale aspect is belangrijk, door het werken in een groep komen de deelnemers weer onder de mensen. Voor mensen die op deze manier bezig zijn, wordt de drempel om (weer) te gaan solliciteren lager en de kans dat ze een baan vinden juist groter. Ook als dat uiteindelijk buiten de groensector is.

Het Brede Bos blijft definitief in Austerlitz

Vanwege het grote succes hebben de betrokken partijen al besloten om de pilot in boswachterij Austerlitz om te zetten in een permanent project. Goed nieuws dus voor de werkzoekenden in deze omgeving! In Houten zullen de betrokken partijen nog een definitieve beslissing maken, maar de geluiden zijn ook hier positief.

Waarom is het Brede Bos zo belangrijk voor Staatsbosbeheer?

Een van de doelstellingen van Staatsbosbeheer is bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, waar het vergroten van de arbeidsparticipatie in Nederland er één van is. Met het project van Het Brede bos kunnen we daadwerkelijk bijdragen aan de vergroting hiervan en zo een bijdrage leveren aan onze maatschappij.

Hoe kunnen mensen meedoen met het Brede Bos?

Werkzoekenden in de gemeenten Zeist en Houten die na het lezen van dit blog geïnteresseerd zijn in en meer informatie willen over Het Brede Bos, kunnen in Zeist terecht bij de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug en in Houten bij de Houtense Werktafel.

reageren

geef een reactie

 • cor buschman
  3 september 2018 om 18:47
  • Boswachter Claudia
   7 september 2018 om 09:06

   Dag Cor,

   Wat leuk om te horen dat je zo enthousiast bent!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog