www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Hoe overleven dieren in de winter?

15 februari 2017 Boswachter Corien Koreman in Utrecht

Op zondag 26 februari organiseert Staatsbosbeheer een bijzondere wandeling in boswachterij Austerlitz. Een ervaren gids vertelt je hoe verschillende dieren in de winter overleven. Gaan ze naar de zon of blijven ze in Nederland? En wat is het verschil tussen winterslaap en winterrust?

Mensen trekken in de winter gewoon een jas aan, maar hoe doen dieren dat eigenlijk? Sommige dieren trekken als het koud wordt ook een soort jas aan. Zij krijgen namelijk vóór de winter begint een wintervacht zoals bijvoorbeeld reeën. Ook vogels hebben een soort wintervacht.  Als het kouder wordt krijgen ze meer donsveertjes. Niet alle vogels krijgen meer donsveertjes. Er zijn ook vogels die lekker naar de zon vliegen!

Winterslaap of winterrust?

Wat is het verschil tussen winterslaap en winterrust? Er zijn dieren, zoals egels en vleermuizen die een winterslaap houden. Andere dieren zoals dassen en eekhoorns houden een winterrust. Tijdens de winterslaap zakt de lichaamstemperatuur flink, de ademhaling en het hartritme worden op een heel laag pitje gezet. Deze dieren slapen de hele winter door en worden tussendoor niet wakker. Bij dieren die in winterrust zijn daalt de hartslag en ademhalingsfrequentie wel, maar daalt de lichaamstemperatuur slechts een paar graden. Winterrustende dieren worden af en toe wakker om even wat te eten.

Nieuwsgierig geworden?

Start: Beauforthuis, Woudenbergseweg 70, 3711 AB Austerlitz; Wanneer: zondag 26 februari 2017 van 14.00 uur tot 16.00 uur; Kosten: € 5,00 voor volwassenen, kinderen tot en met 12 jaar € 2,50. Aanmelden is verplicht en kan via info@beauforthuis.nl

reageren

geef een reactie

  • jantje
    11 december 2020 om 09:48

    waar ben je en waarwoon je kom zaterdag op op urk en hoe laat om 12.00bij het wilaminnapark

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog