www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Reeën blaffen, fiepen en vegen in Austerlitz

21 februari 2017 Boswachter Corien Koreman in Utrecht

Lijkt het je niet fantastisch om tijdens een wandeling in de natuur een ree te ontmoeten? Ga dan mee met een ervaren gids van Staatsbosbeheer in boswachterij Austerlitz en wie weet kom je er één tegen! Ook als je geen reeën ziet, kun je vrij gemakkelijk vaststellen dat ze er wel degelijk zijn. Ze laten namelijk diverse sporen achter in het veld bijvoorbeeld veegsporen,  looproutes en vraatsporen.

Gewei vegen

Het ree wordt nog al eens hert genoemd, maar het is toch echt een andere diersoort. Hij is veel kleiner dan het edelhert, maar heel elegant en heeft prachtige grote, donkere ogen. Alleen de mannetjes hebben een gewei, dat ieder jaar in de winter wordt afgeworpen. Er begint direct een nieuw gewei te groeien. Het is in maart of april volgroeid. Als het zover is, gaat de bast die het gewei omkleedt jeuken omdat het begint af te sterven. Door de jeuk schuren (vegen) de reebokken hun gewei langs bomen, waardoor de bast wordt verwijderd.

Blaffende ree

Reeën maken ook verschillende geluiden zoals blaffen, fiepen, schreeuwen en klagen. Het blaffen van het ree, ook wel ‘schrikken’ genoemd is een laag, blaffend geluid. Een ree maakt dit geluid als het iets bijzonders waarneemt waarvan het niet thuis kan brengen wat het is. Hij alarmeert daarmee ook de andere reeën. Het fiepen, een hoge fluittoon, gebruiken de geit en de kalveren om contact met elkaar te houden. Ook gebruikt de geit het fiepen in de bronsttijd om mannetjes te lokken. De angstschreeuw en het klaaggeluid stoten reeën uit als ze worden achtervolgd of aangevallen.

Aanmelden

Start: Beauforthuis, Woudenbergseweg 70, 3711 AB Austerlitz. Wanneer: Zondag 5 maart 2017 van 16.30-18.30 uur; Zondag 19 maart 2017 van 07.00-09.00 uur, Maandag 17 april 2017 van 07.00-09.00 uur. Kosten: € 5,00 voor volwassenen, kinderen tot en met 12 jaar € 2,50. Aanmelden is verplicht en kan via info@beauforthuis.nl

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog