www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Waar is Harry?

8 september 2017 Boswachter Tineke Harlaar in Utrecht

Ik ben hem al een tijdje uit het oog verloren: Harry, mijn dienstautospin, verscholen achter de linker autospiegel. Die keer op keer zijn webje herstelt en niet wegwaait bij 100 kilometer per uur. Terwijl ik nog even naar hem op zoek ga, deel ik alvast dit blog met jullie over Harry en andere huisspinnen.

Venstervector

Natuurlijk had ik hem even opgezocht: het is een venstervectorspin, ze hebben een voeldraad vanuit hun webje naar hun schuilplaats. Even googlen leert dat heel veel mensen een ‘Harry’ hebben en daar helemaal niet blij mee zijn. Ik zou geen boswachter zijn als ik het juist leuk vind zo’n autospin. Dus ik hoopt dat er een nieuwe Harry zich aandient!

Herfst

De herfst laat zich al zien én voelen, niet alleen door de eikels die je nu regelmatig op je hoofd krijgt (daarover een ander keer) maar ook door de spinnenwebben die je wat regelmatiger in je gezicht voelt. Ook in huis zijn de mannetjes huisspin nu actief op zoek naar een vrouwtje. Dus grote kans dat je hem tegenkomt. Het paren bij spinnen is nog niet eenvoudig. Eerst moet het mannetje laten weten dat hij geen prooi is. Daarvoor beweegt hij zijn poten ritmisch op het web. Daarna afwachten of ze er op ingaat of dat hij weggejaagd wordt. Als alles oké is wordt er gepaard en na enkele dagen worden er honderden eitjes gelegd.

Spinnen zoeken

In de herfst heb je veel kans om spinnen te zien dus. Weten welke je tegenkomt? Download dan deze mooie spinnenzoekkaart met de meest geziene soorten. Mijn favoriet is trouwens de hangmatspin. Een leuk gezicht al die hangmatjes!

Hangmatjes van de hangmatspin
reageren

geef een reactie

  • Harry Boeschoten
    18 september 2017 om 13:17

    Ha Tineke, prettig vertoeven hoor, daar aan jouw buitenspiegel. Lekker in de wind en altijd aandacht.

    groet

    Harry (met slechts vier poten)

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog