www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Kom je 14 juni ook kijken naar het schapen scheren?

7 juni 2018 Boswachter Claudia Wessel in Utrecht
Schapen op de heide

De schaapskudde van C&K Landschapsbeheer staat op donderdag 14 juni 2018 bij de veldschuur van Staatsbosbeheer in het Leersumse Veld. Schaapherder Jan komt hier zijn 250 schapen scheren. Een mooie moment om dit eens van dichtbij te bekijken. Heb je de herder altijd al iets willen vragen? Dan is nu je kans!

Waarom worden de schapen geschoren?

Onze gedomesticeerde schapen zijn in de loop van de tijd hun natuurlijke vermogen om in de rui te raken, verloren. Schapen met een dikke vacht vallen sneller om. Een schaap dat eenmaal op zijn rug ligt, kan zelf niet meer terugdraaien en overlijdt uiteindelijk. Verder is de dikke wol een ideale plek voor vliegen om hun eitjes in te leggen. En de larven die hieruit komen, kunnen de schapen flink ziek maken. Alle reden dus om de schapen een handje te helpen en ze te ontdoen van hun wollen jas.

Natuurlijke maaimachines

De schapen van C&K Landschapsbeheer voeren door op de Utrechtse Heuvelrug te grazen, een belangrijk deel van het natuurbeheer in het gebied uit. Daarom wordt vooraf heel nauwkeurig bepaald waar de kudde gaat grazen en hoe intensief ze dit gaan doen. Staatsbosbeheer bespreekt dit met de schaapherders voordat ze het gebied in gaan en achteraf evalueren ze het plan. De kudde bestaat voornamelijk uit Veluwse Heideschapen en Schoonebeekers. Beide zijn sobere gezonde schapenrassen met een goed loopvermogen. Ze kunnen elke dag zonder problemen grote afstanden afleggen. In samenwerking met Staatsbosbeheer zorgen deze koddige, natuurlijke maaimachines ervoor dat de heide niet dichtgroeit met bijvoorbeeld berken of bramen. De kudde loopt tussen maart en oktober in het afgesproken gebied en zo zorgen ze voor het voortbestaan van heide. Het is niet alleen nuttig, zo’n grote kudde schapen in een heideveld ziet er ook nog eens prachtig uit.

Honden met een missie

Een schaapherder kan zijn werk niet uitvoeren zonder zijn beste maatjes, de honden! Deze zeer goed getrainde honden helpen de herder met het hoeden van de kudde. Omdat de zich volledig moeten kunnen blijven concentreren op de aanwijzingen van de herder is het niet toegestaan om deze dieren te aaien. Ook niet tijdens het schapen scheren. Neemt u op deze dag uw eigen hond mee? Houdt hem dan aan de lijn!

Zin gekregen om naar het schapen scheren te komen kijken?

Het schapen scheren begint donderdag 14 juni om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Iedereen is welkom bij de Veldschuur van Staatsbosbeheer aan de Maarsbergseweg 18a in Leersum. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig Tot dan!

reageren

geef een reactie

 • Andreas Raven
  12 juni 2021 om 15:21

  Goedendag.
  Mijn dochter Lianne Raven van 18 werkt naast haar school (geslaagd HAVO leerling) al meerdere jaren bij een hondentrimster in Utrecht. Ze heeft ooit aangegeven dat ze ook wel een schaap wil leren scheren. Zou dat bij jullie mogelijk zijn tegen een onkosten vergoeding?
  Alvast dank.
  Andreas Raven

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog