www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Natuurparel Willeskop

22 juni 2020 Boswachter Frans de Graaff in Utrecht
Informatiebord natuurgebied Willeskop

Informatiebord natuurgebied Willeskop

De provincie Utrecht is rijk aan bijzondere natuurparels die een bezoek waard zijn. Voor mij is dat Willeskop: een nat en rustig natuurgebied waar kwetsbare soorten zich thuis voelen. Het gebied heeft een grote aantrekkingskracht op allerlei weide- en moerasvogels die hier graag foerageren en hun jongen groot brengen.

Van weiland naar natte natuur
Williskop ligt in de Lopikerwaard, tussen twee middeleeuwse houtkaden, in de gemeente Lopik. Tot 2002 graasden er nog koeien op de toenmalige weilanden. Vanuit de herinrichting (2002-2005) werd het gebied omgevormd tot een waterrijk natuurgebied dat voor 1/3 uit water, 1/3 uit land en 1/3 uit moeras bestaat. Er is een slotenpatroon aangelegd, dat door de aanwezigheid van het riet de meststoffen uit het water haalt. De voedselarme situatie die hierdoor overblijft, vormt een ideale uitgangsituatie voor zeldzame planten. Het is een gevarieerd landschap met natuurvriendelijke oevers waar de natuur vrij spel heeft.

Flora en fauna
Vele vogels hebben Willeskop inmiddels ontdekt als ideale rust- en broedplaats. Het gebied kan beschouwd worden als een van de grootste vogelkraamkamers van het Groene Hart. Naast weidevogels, zoals kievit, scholekster en grutto, zijn er tal van watervogels te vinden. Denk hierbij aan reiger, meeuw, visdief en roofvogels. De ganzen en zwanen foerageren in de polders en overnachten in het gebied. Overige kleine dieren hebben ook een goede reden om naar Willeskop te komen. De houtkades vormen een ideale verbindingsroute voor vlinders, muizen, marterachtigen die zich door de beschutting van de bomen veilig voelen voor roofvogels in de lucht.

In de Willeskop tref je een keur aan plantensoorten aan zoals lisdodde, gele lis, rietorchis, krabbenscheer, echte koekoeksbloem, dotters, kale jonker, weegbree, pitrus, riet en meer. Langs de houtkaden staan verschillende bomen zoals elzen, essen, meidoorns en lijsterbessen. Als de planten en bomen in de bloei staan is het een prachtig gezicht met een mooie kleuren zoals geel, wit en roze.

Toegankelijkheid
Er is een wandelroute van 7,5 kilometer, die onderdeel is van een lange afstandsroute. De route loopt hoofdzakelijk over beide historische houtkaden, maar ook door het gebied zelf. Staatsbosbeheer heeft langs de route een steiger aangelegd om zo dichter op het water te komen. Er is een uitkijktoren en aan de houtkade is een trekpondje die is onderdeel is van het klompenpad die buiten het broedseizoen gelopen kan worden. Een deel van het gebied is afgesloten voor publiek, om zo de vogels de nodige rust te gunnen.

Bereikbaarheid
Er zijn meerdere toegangen tot het gebied zoals via Blokland waar alleen geen openbare parkeergelegenheid is. Bij de locatie van Abrona, aan de Benedeneind Noordzijde 408 in Benschop, is een parkeerplaats. Het terrein grenst aan een weiland en via een goed pad, dat langs sloten met veel planten ligt, loopt men naar de houtkade. Er is een parkeerplaats In de bocht van de Damweg, tussen Oudewater en Polsbroekerdam, die direct aan de houtkade grenst. Het is mogelijk om aan de route een horeca gelegenheid te bezoeken.

Mocht je de Willeskop bezoeken, ben ik benieuwd of dit gebied ook een plek in je natuurhart heeft gekregen. Wie weet tot ziens!

reageren

geef een reactie

 • J. den Bleker
  3 juni 2021 om 11:41

  Wat een prachtig gebied om te wandelen. Ook zijn wij op de uitkijktoren geweest om de mooie omgeving te bekijken.
  Over die uitkijktoren wil ik wel een opmerking plaatsen.
  In de bodemplaten van het plateau zitten gaten en sommige liggen ook los. Erg gevaarlijk.
  Toch maar snel repareren a.u.b.

 • B. Bever
  20 februari 2021 om 17:46

  Hallo. We willen daar binnenkort gaan wandelen. Mag de hond ook mee?

  Groet Berend

 • Hanneke
  11 januari 2021 om 18:27

  Het natuurgebied wordt gebruikt door mountainbikers er niet zo weinig ook. Het wandelpad is enorm hangerig daardoor. Kan er niet gehandhaafd worden?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog