www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Wroetende zwijnen helpen dieren en planten

18 januari 2016 in Veluwe

Dit jaar hebben we geen strenge winter gehad. Het was zelfs heel zacht en is nog nooit zo warm geweest als deze winter. Maar de afgelopen dagen lag er in verschillende delen van het land dan eindelijk een laagje sneeuw.

Dieren als wilde zwijnen zijn uitgerust om te overleven in de natuur in alle seizoenen. Zij hebben het ‘gereedschap’ om de grond open te spitten: een wroetsnuit, hoektanden, poten en sterke spieren.

De roodborst weet wel waar hij moet zijn voor het vinden van voedsel in de sneeuw Foto: Ernst Dirksen
De roodborst weet wel waar hij moet zijn voor voedsel in de sneeuw Foto: Ernst Dirksen

Dat wroeten doen ze tot soms wel een meter diep. Ze zoeken in dit seizoen de eikels op die door muizen in holletjes in de bodem zijn verstopt. Voor de muizen is dit eigenlijk hun wintervoorraad aan voedsel. Maar wilde zwijnen hebben een heel goede neus, ze kunnen ruiken waar de muizen zitten en komen daardoor ook bij hun proviandkast met eikels uit. Daarnaast eten wilde zwijnen graag de wortels van adelaarsvarens, die zijn heel voedselrijk. Deze wortels zitten ook vrij diep in de grond. Door gewroet naar deze wortels zie je in het bos soms veel diepe kuilen bij elkaar. In het vervolg weet je dus: daar zijn de wortels van adelaarsvarens verdwenen in de maag van een wild zwijn.

Het gewroet van wilde zwijnen heeft veel voordelen voor andere bosdieren. Wanneer er een pak sneeuw of ijzel ligt, is voedsel voor vogels vaak onbereikbaar. Het wilde zwijn zorgt er dan voor dat de sneeuw wordt verwijderd en de vogels zo weer kunnen eten. Ook andere bosdieren profiteren uiteraard van de sneeuwvrije bodem in hun zoektocht naar voedsel.

Door het wroeten maken wilde zwijnen ook een nieuw kiembedje waar zaden van planten en vruchten van struiken en bomen in het voorjaar weer kunnen kiemen en groeien. Het bevordert de biodiversiteit op de Veluwe enorm. Boswachters zijn daarom altijd blij als de wilde zwijnen hun werk doen in het bos. Want alles wat de natuur zelf kan, hoeft de boswachter niet meer te doen.

Het wilde zwijn is ook een echte publiekstrekker voor de Veluwe. Veel bezoekers van onze gebieden hopen een wild zwijn in levende lijve te ontmoeten. ‘Liefst wel op een redelijke afstand’, hoort de boswachter vaak -terecht- van bezoekers. In het vroege voorjaar krijgen de zeugen weer biggen. Let er in die periode extra op dat je je hond goed onder controle heeft en hij aangelijnd is. Zorg dat je op het pad blijft. Een wild zwijn is erg sterk en niet onder de indruk van welke hond dan ook.

Geniet van de winterse dagen.

Groet van de Veluwe,
Harry Hees,
Boswachter Inventarisatie en Monitoring

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog