www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Eindeloze uiterwaarden, hoogwater aan de randen van de Veluwe

20 januari 2018 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
Ondergelopen uiterwaarden: hoogwater bij ruïne de Nijenbeek

Als boswachter van de rand van de Veluwe ligt veel van mijn werkgebied langs de rivieren. Over het algemeen staat het water elke winter wel een keer hoog en soms zelfs laat in het voorjaar nog (2017!) maar nu staat het wel wat hoger dan normaal. Dit levert erg mooie plaatjes op. Als je langs uiterwaarden komt die je kent, sta je verbaast over de enorme vlaktes met water die je daar tegenkomt. Je kunt prachtig fietsen over de dijk en genieten van het uitzicht over de watervlaktes met rijtjes bomen die uit het water steken.

Naar de veiligheid!

In de uiterwaarden leven allerlei dieren. De pachters langs de IJssel hebben hun vee al tijdig uit de uiterwaarden gehaald. De paarden en koeien die in de Bovenste Polder bij Wageningen lopen, staan veilig op de hoogwatervluchtplaats achter de Wolfswaard. De wilde dieren hebben een goed heenkomen moeten zoeken in het gebied aan de andere kant van de dijk. De watervogels hebben nu echter een heerlijk groot gebied voor zichzelf! Ganzen vinden een veilige plek op het water om uit te rusten van hun reizen vanuit het noorden, op het water kan niemand ze zomaar pakken.

Ondergelopen uiterwaarden, hoogwater in de Jufferswaard
Ondergelopen uiterwaarden, hoogwater in de Jufferswaard

Mooi schoon

In de Jufferswaard bij Renkum drijven de bossen wilgentenen rond die nog gesnoeid zijn net voor het water er aan kwam. De Jufferswaard-groep onder leiding van Karel Noy, heeft nog net op tijd een opschoondag gehouden en het zwerfafval opgeruimd. Ik ben bang dat als het water gezakt is, ze weer opnieuw kunnen beginnen omdat de rivier weer allerlei afval het terrein in brengt. Gelukkig doen ze dit met veel enthousiasme voor het gebied, dank daarvoor!

Landje veroveren

De dynamiek van de rivier is een natuurlijk proces dat gunstig is voor de natuur die typisch is voor de uiterwaarden. Door het overstromen worden zand en kleideeltjes afgezet en als het water gezakt is liggen er nieuwe gronden die door de natuur heroverd kunnen worden. De plantjes die hier als eerste gaan groeien noemen we pioniersvegetatie. Specifieke soorten zoals vijfvingerkruid, zandzegge en zilverschoon zijn planten die met hun lange wortelstokken over het zand kruipen en steeds een nieuw plantje beginnen. Zo leggen ze de nieuwe gronden vast.

Uitwaaien in de uiterwaarden

De uiterwaarden bieden steeds weer een ander gezicht. Wandelen en fietsen door en langs deze terreinen is puur genieten. Lekker uitwaaien in echt Hollandse natuur. Met de fiets over de dijk langs pittoreske dorpjes, een keer met een pontje naar de overkant en over de brug weer terug. Onderweg spot je hazen, reeën en heel veel vogels. Voor de wandelroutes in de uiterwaarden heb je wel vaak je laarzen nodig!

Informatie over de wandelroutes ‘Met je voeten in de IJssel’ vind je hier

Veel plezier!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog