www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

WILD van de Veluwe!

26 januari 2018 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Ben jij ook zo’n #Veluwefan? Dan heb ik goed nieuws voor je! Een paar dagen geleden mocht ik samen met de andere Veluwse boswachters naar de première van de nieuwe bioscoopfilm WILD. Wat was ik ontroerd van de prachtige beelden van de Veluwe, hét wilde hart van Nederland.

De hoofdrolspelers: vos, edelhert en het wilde zwijn

In WILD volg je met Andre van Duin, die de voice over verzorgt, gedurende de vier jaargetijden de verhalen van drie hoofdrolspelers: de vos, het edelhert en het wilde zwijn. Je ziet de dieren jongen krijgen, die opgroeien naar volwassenheid. Kleinere rollen zijn voor de raaf, buizerd en ijsvogel.
Ik heb fantastische beelden gezien van bijvoorbeeld de wilde zwijnen die nu jongen krijgen in hartje winter. De kleine pyjamaatjes – zoals we ze vaak liefkozend noemen door hun gestreepte vacht- liggen toch lekker warm in hun ketel. Dat is een soort nest van takken en bladeren die moeders maakt op een verscholen plek. Je ziet ze dartelend als ze wat groter zijn, maar ook de rauwe werkelijkheid. Een vos die honger heeft en op de kleine biggetjes jaagt. Natuur is eten en gegeten worden.

Wildkijktips

Ben je wild van de Veluwe? Ga dan zeker naar deze bioscoopfilm die vanaf 1 februari draait. Je kijkt je ogen uit. Al met al spectaculaire beelden die je normaal niet zo snel in het echt ziet. Maar als boswachter heb ik 5 tips voor jou om de kans te vergroten om op een goede manier ook écht wild te zien op de Veluwe! Bekijk ze in onderstaand filmpje.

 

Veilige plekken

Onze boswachters hielpen de filmmaker, Luc Enting, door hem de beste plekken te laten zien. Enting maakte de film om de schoonheid en de veelzijdigheid van de Veluwe aan een groot publiek te laten zien. Maar hij heeft nóg een bedoeling. ‘Ik wil mensen waarschuwen dat we zuinig moeten zijn op de Veluwe. Duidelijk maken dat bezoekers zich aan de regels moeten houden, namelijk honden aan de lijn houden en niet buiten de paden wandelen en fietsen. Stiltegebieden moeten gerespecteerd worden. Dat zijn de veilige plekken voor dieren, waar ze niet op hun hoede hoeven te zijn. Juist als de dieren tot rust komen, kunnen ze zichzelf zijn en bijvoorbeeld voor nageslacht zorgen. Alleen op die manier kan de Veluwe ook in de toekomst een natuurgebied blijven met een grote en gevarieerde wildpopulatie’, aldus Enting. Een boodschap waar wij boswachters natuurlijk 100% achterstaan!

Wil je een keer mee met de boswachter of meer weten over wild spotten bij Staatsbosbeheer op de Veluwe? Check www.staatsbosbeheer.nl/wild-kijken

Groet,

boswachter Laurens

reageren

geef een reactie

  • Angelina
    28 januari 2018 om 09:12

    Schitterend ,wonderlijk mooi .

  • Maria
    26 januari 2018 om 18:54

    wat boffen jullie toch maar weer om de film Wild al gezien te hebben, ga deze ook zeker bekijken.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog