www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Keijgoeie bomenplanters!

23 maart 2018 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
groep 8 van de Keijenbergschool uit Renkum plant een boom tijdens de Nationale Boomplantdag 2018

‘Daar gaat een jongen die gewend is om te spitten aan de slag!’ roept de juf terwijl een jongen van 12 een steekschop de grond indrijft. Groep 8 van de Keijenbergschool in Renkum helpt met het aanplanten van bomen tijdens de Nationale Boomplantdag.

Die morgen heb ik met de vrijwilligers van Stichting Renkums Beekdal de bomen in de auto geladen samen met scheppen, handschoenen, boompalen en boomband. We gaan drie nieuwe bomen planten om de bomen te vervangen die op de Keijenberg stonden. Deze kastanjes waren geplant in het millenniumjaar door de Don Bosco- , Dr. Albert Schweitzer- en de Beatrixschool. Helaas werden de bomen ziek door de kastanjebloedziekte en hebben we ze moeten verwijderen. De Don Bosco heeft tegenwoordig samen met de Vita Vera de toepasselijke naam Keijenbergschool en zij wilden op deze Boomplantdag wel helpen om de vervangende bomen te planten.

Een echte Keijenberg

We hebben de plantgaten voor de bomen iets voorbereid zodat de kinderen weten waar ze aan de slag kunnen. Na een korte instructie gaan ze in drie groepjes aan de slag met het spitwerk. Dat valt nog niet mee. ‘Gooi je spierballen er eens tegenaan!’ roep ik als ze de schep in de grond proberen te steken. Er zitten aardig wat stenen in de grond. Met recht de Keijenberg! Dat komt omdat dit een deel van de stuwwal is en de grindlagen, die ooit door rivieren zijn afgezet in de ijstijd, door het dikke pakket ijs dat over het land schoof zijn opgeduwd. We komen dus grind, zand en leemlagen tegen.

Samen de boomband bevestigen

De aanhouder wint

Na een tijdje om de beurt spitten is er een aardig gat ontstaan. Nu kan de boompaal in het gat geplaatst worden. Deze moet eerst om de wortels van de boom niet te beschadigen. Met de grondboor wordt een gat gemaakt voor de paal. Leuk, maar ook nog best zwaar werk want je moet drukken èn draaien. Uiteindelijk lukt het iedereen om een volle boorkop grond uit het gat te krijgen. Als de paal stevig staat halen de jongens de boom op. Het groepje meiden even verderop is ook al bijna zover. De jongens krijgen haast want het zal toch niet zo zijn dat de meiden eerder klaar zijn! We plaatsen de boom netjes naast de paal en dan kan de grond uit het gat weer terug. De jongens en meiden werken hard. Af en toe een beetje aandrukken maar niet te veel, er mag nog lucht bij de wortels komen.

Als de boom staat maken we met de boomband de paal en de boom aan elkaar. Zo kan hij niet omwaaien. Drie mooie kleinbladige lindes staan nu weer op het picknickveldje te pronken. Met dank aan groep 8 van de Keijenberg. Top gedaan mensen! Binnenkort zullen we ook de boomkorven weer terugplaatsen om de bomen heen. Hopelijk blijven deze bomen staan!

reageren

geef een reactie

  • Lenie
    23 maart 2018 om 17:52

    Leuk Jael om dit met de kinderen te doen

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog