www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Bijzondere groepen aan het werk bij Staatsbosbeheer: Stichting Grip op je leven

22 april 2020 Boswachter Jody Bennink in Veluwe

Egbert en de jongens van Grip op je leven aan het werk

Het is misschien niet het eerste wat in je opkomt als je aan Staatsbosbeheer denkt, maar Staatsbosbeheer biedt al decennia lang op verschillende manieren plaats aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een baan vinden is immers niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zeker niet als je maatschappelijk gezien kwetsbaar bent. ‘Mee kunnen doen’ in onze samenleving is echter voor iedereen belangrijk.
Door onze terreinen in te zetten voor deze mensen, creëren we kansen. De kans op een zinvolle dagbesteding, de kans om laagdrempelig werkervaring op te doen en de kans eventueel door te stromen naar een (deels) betaalde baan of opleiding. Het sociale en het groene domein blijken daarbij op een natuurlijke manier prachtig hand in hand te kunnen gaan.

Maar wie zijn er nou aan het werk op onze Veluwse terreinen? Wat doen ze voor werk, en hoe ervaren ze het? Om hier antwoord op te krijgen, gaan we in een reeks blogs op bezoek bij deze bijzondere groepen en lopen een dagdeel mee.

Op de Noord-Veluwe werkt Staatsbosbeheer samen met verschillende maatschappelijke organisaties waaronder: ‘Grip op je leven’, ‘s Heerenloo’ en Gresbo Nunspeet. Voor deze blog zoek ik de groengroep van Stichting ‘Grip op je leven’ op in het Zandenbos bij Nunspeet.

Stichting Grip op je leven

Stichting Grip op je leven, kortweg Grip, doet haar naam eer aan. Zij helpt mensen die vastgelopen zijn in hun leven weer een plekje te vinden in de maatschappij. Dit doen ze door de deelnemers te begeleiden en hen positieve ervaringen te geven.

Bij Grip draait alles om natuur, dieren, contact en bewegen.
Deelnemers ervaren rust en ontspanning in het buitenwerk, maar ze werken ondertussen aan ook hun persoonlijke ontwikkeling, krijgen meer energie én een groter gevoel van eigenwaarde.
Hun verantwoordelijkheidsgevoel groeit door bijvoorbeeld dieren te verzorgen of verantwoordelijk te zijn voor een eigen taak. En beweging in de buitenlucht is gezond maar levert ook nog eens plezier en ontspanning op. Dit helpt de deelnemers los te komen van de problematiek die ze hebben.

Egbert is de enthousiaste woon- en werkbegeleider van de groep. Hij regelt alles wat te maken heeft met groenbeheer binnen Grip. Door zijn zoon, oud-deelnemer van Grip, komt Egbert in aanraking met de stichting. Hij begint als vrijwilliger en later, nadat hij de opleiding Sociaal Pedagogisch Werker heeft behaald, wordt hij vaste kracht.
Zijn takenpakket is aardig uitgebreid en het werk afwisselend. Het ene moment staat hij bijvoorbeeld in het bos zaagwerk uit te voeren en het andere moment geeft hij een stukje woonbegeleiding aan jongeren of ontfermt hij zich over de dieren die bij Grip wonen.

Werken in de natuur

De groengroep is in het Zandenbos bezig met een klus. Ze snoeien takken en kleine bomen die min over meer over de rondweg hangen. Op die manier blijft de weg begaanbaar, overzichtelijk en veilig. Alles wat gesnoeid is wordt in het bos gelegd. Dit is weer nuttig voor de kleinere dieren en dient bijvoorbeeld als schuilplaats.

Wanneer ik met Egbert praat, zijn de jongens nog takken aan het slepen die hij zojuist gezaagd heeft. Ze sjouwen zo wat af en zijn goed bezig.
Dit klus-duo is respectievelijk al 11 en 14 jaar werkzaam bij Grip en heeft het goed naar de zin. Vroeger deden ze klussen bij mensen in de tuin maar tegenwoordig werken ze op de eigen locatie van Grip aan de Eperweg of in het bos.

Hoewel ze eigenlijk altijd samen werken, hebben ze ook hun eigen taken. De één is chef catering en zorgt ervoor dat ‘s ochtends de koffie en toebehoren mee het veld ingaan. De ander is chef gereedschap en zorgt ervoor dat het gereedschap niet alleen klaarstaat maar ook meegaat.

Helemaal op z’n plek

De afwisseling in het werk is erg leuk, vinden de jongens. Verschillende werkplekken, verschillende taken en je leert vaak wat nieuws tijdens het werk. Bijvoorbeeld dat je de Amerikaanse vogelkers kan herkennen aan zijn kenmerkende geur. En omdat ze plezier hebben in hun werk, gaat de tijd ook lekker snel.
Nog een groot pluspunt is de zichtbaarheid van hun werk aan het einde van de werkdag.
‘Je ziet wat er allemaal gedaan is. De verandering is dan duidelijk te zien en dat voelt goed’.

Ook Egbert is trots op zijn werk.
‘Een bijdrage leveren om een kwetsbare doelgroep te helpen is fantastisch. Al is het voor de deelnemers alleen al het ervaren van plezier en ontspanning. En dit alles ook nog in de natuur. Het werkt zo twee kanten op. Hier bezig zijn is niet alleen goed voor de deelnemers maar wat zij doen, is ook nog eens goed voor de natuur en dat maakt het nog waardevoller.’

Sommige deelnemers stromen uiteindelijk door naar ander werk of dagbesteding, maar dit kan niet altijd. De jongens die vandaag aan het werk zijn, werken al lang bij Grip. Voor hen betekent dit jarenlange werk regelmaat en structuur in hun leven. Ze weten waar ze aan toe zijn en zitten goed op hun plek. Soms is het gewoon goed zoals het is.
En de jongens zelf? Ook zij willen dit werk nog heel lang blijven doen. En als ‘oudgedienden’ ontmoeten zij graag nieuwe deelnemers om ze wegwijs te maken.

Corona-maatregelen, en nu?

Al snel na deze ochtend bij Grip, treft corona ook ons land. De maatregelen stapelen zich op en terwijl de voorbereidingen voor deze tekst worden getroffen, vragen we ons af wat de invloed van de corona-maatregelen zal zijn op de deelnemers van Grip. Hoe gaat daar het nu?
We vragen het na:

‘De effecten van het coronavirus en de maatregelen die getroffen zijn hebben grote effecten op ons als stichting. Wij hebben onze deuren moeten sluiten, en dit zorgt voor veel onrust en onzekerheid bij onze deelnemers. Zij missen hun structuur en veilige plek om hun ei kwijt te kunnen. Corona zorgt, naast de bestaande problematiek van de deelnemers, voor extra onrust.
Wél proberen we met alle deelnemers contact te houden, telefonisch contact of via beeldbellen bijvoorbeeld, om zo toch ook op afstand zorg te kunnen bieden, wanneer en zoveel als nodig.

Wij hopen dat we gauw weer open kunnen, en de zorg kunnen bieden die zo nodig en gewenst is.’

Extra informatie

Wil je na het lezen van deze blog meer weten over Stichting Grip op je leven, ga dan vooral naar de website.
En in dit dossier vind je informatie vanuit Staatsbosbeheer over zorg en arbeidsparticipatie.

De andere blogs in deze serie kan je hier terugvinden:
Natuurzorg Veluwe-Vallei 
Inclusief Gresbo

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog