www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Bijzondere groepen aan het werk bij Staatsbosbeheer: Inclusief Gresbo

2 juni 2020 Boswachter Jody Bennink in Veluwe

De mannen van Gresbo Groenvoorziening

Het is misschien niet het eerste wat in je opkomt als je aan Staatsbosbeheer denkt, maar Staatsbosbeheer biedt al decennia lang op verschillende manieren plaats aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een baan vinden is immers niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zeker niet als je maatschappelijk gezien kwetsbaar bent. ‘Mee kunnen doen’ in onze samenleving is echter voor iedereen belangrijk.
Door onze terreinen in te zetten voor deze mensen, creëren we kansen. De kans op een zinvolle dagbesteding, de kans om laagdrempelig werkervaring op te doen en de kans eventueel door te stromen naar een (deels) betaalde baan of opleiding. Het sociale en het groene domein blijken daarbij op een natuurlijke manier prachtig hand in hand te kunnen gaan.

Maar wie zijn er nou aan het werk op onze Veluwse terreinen? Wat doen ze voor werk, en hoe ervaren ze het? Om hier antwoord op te krijgen, gaan we in een reeks blogs op bezoek bij deze bijzondere groepen en lopen een dagdeel mee.

Op de Noord-Veluwe werkt Staatsbosbeheer samen met verschillende maatschappelijke organisaties waaronder: ‘Grip op je Leven’, ‘s Heerenloo’ en Inclusief Gresbo Nunspeet. Voor de blog van vandaag ging ik, vlak voor de corona-crisis, op pad met de mannen van Gresbo Groenvoorziening.

Inclusief Gresbo

Gresbo is een grote organisatie met ruim 1200 medewerkers waarvan 90% een afstand heeft tot de reguliere arbeidsmarkt. Voorheen werkte Gresbo vooral in de productie, maar in de loop van de jaren is het een ontwikkelbedrijf geworden. De focus ligt op de mensen en hun leerproces. Dat betekent dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiding krijgen en een plek vinden die bij hen past.

Een klein groepje van deze mensen werkt in de groenvoorziening. Zij doen regelmatig werk voor Staatsbosbeheer in het Zandenbos in Nunspeet. De Nunspeter Gerard Koolhaas met 40 jaar ervaring in het groen, is de meewerkend-voorman en praktijkbegeleider.

Werken in de natuur

Voor deze blog spreek ik met Gerard en twee groenmedewerkers:
Thobias (21 jaar) en Gerrit-Willem, oftewel Baco (63 lentes jong). Enthousiaste mensen die, net zoals de boswachters, het fijn vinden om buiten te werken. Binnenwerken vinden ze niets.
‘Vrij werken in de natuur is het fijnst’ zegt Baco.
Daarnaast vinden ze beiden de afwisseling in het werk heel prettig.
Thobias houdt van aanpakken en krijgt graag opdrachten die hij zelfstandig kan uitvoeren. Bosmaaien is daar een voorbeeld van en Thobias laat dit graag zien. Geconcentreerd maait hij de bramen weg.
‘Kijk, dat is nog eens resultaatgericht werken’ zegt hij.
‘Je ziet direct wat er gebeurd is en het knapt meteen op.

De opdracht die Staatsbosbeheer in januari aan Gresbo gaf, sluit hier perfect bij aan: het snoeien van bomen en struiken langs het rolstoelpad en een deel van de bramen verwijderen. Hier knapt het rolstoelpad zienderogen van op. Je kan weer normaal het pad over zonder achter bramen te blijven haken. Ook krijgt het pad op deze manier wat meer licht, zodat er beter zichtbaar en dus beter begaanbaar is.

Thobias in actie
Thobias in actie

Persoonlijke groei

In het werk coacht Gerard de jongens en leert ze ook graag wat bij. Bijvoorbeeld het herkennen van bomen, planten en struiken. Kennis over flora en fauna is natuurlijk essentieel voor het werk. Het is belangrijk om te weten wat je snoeit. Thobias geeft dan ook aan dat hij steeds beter herkenningspunten ziet en bomen kan herkennen.
Door de combinatie van opleiding, coaching en het maken van afspraken, lukt het om niet alleen de werkvaardigheden van de mannen naar een hoger level te tillen, maar ziet Gerard ook hoe zij groeien in hun persoonlijke ontwikkeling.

Samen halen Gerard en Thobias herinneringen op. In het verleden kon Thobias soms heel erg boos zijn, en hij wist daar niet goed mee om te gaan. Maar met wat hulp heeft hij nu regelmaat en structuur in zijn leven en lukt het goed om zijn boosheid een plekje te geven Het levert ook veel meer plezier in het werk op.
‘Plezier in je werk is zo ontzettend belangrijk!’ zegt Gerard. Hij gaat er vanuit dat ieder mens iets heeft waar hij goed in is. En met een beetje hulp komen mensen zoals Thobias een heel eind vooruit.

Steentje bijdragen

Zowel Baco als Thobias zijn grote liefhebbers van natuur en zijn graag buiten.
Baco fietst veel, sowieso elke dag naar zijn werk op zijn fiets. Hij vertelt vol trots dat hij binnen vier jaar al ruim 21.000 km op de teller heeft staan. Soms heeft hij het geluk dat hij wordt opgehaald als het heel hard regent.
‘Dat scheelt ook in tijd’.

Thobias heeft een groot hart voor de natuur en geniet er graag van. Maar hij baalt ook wel eens van de troep en het afval die mensen achterlaten in het bos.
Van jongs af aan raapt hij al geregeld zwerfvuil. Eerder nam hij dan een vuilniszak mee en verzamelde alles wat hij tegenkwam, maar tegenwoordig richt hij zich op statiegeldflesjes. Dit dat levert namelijk een beetje geld op. Heel slim dus ?
Op deze manier draagt Thobias zijn steentje bij aan het schoonhouden van de natuur. En dat ook nog eens in zijn vrije tijd!

Thobias wil de lezer graag nog een boodschap meegeven:
‘Neem alsjeblieft je afval weer mee na een bezoek aan het bos’.

Namens Thobias, bedankt!

Corona-maatregelen. En nu?

Niet lang na mijn ontmoeting met Gerard, Baco en Thobias brak de corona-crisis uit. Uit gesprekken met Stichting Grip op je leven en Natuurzorg Veluwe-Vallei, die ook in februari geïnterviewd werden voor deze blogserie, bleek dat de impact van de corona-crisis groot was. Zo groot zelfs dat het buitenwerk van die deelnemers voor onbepaalde tijd stil was gelegd.
Hoe is dit voor Inclusief Gresbo? We vroegen het na:

‘Het klopt dat er ten opzichte van voor corona wat zaken zijn veranderd. De werkzaamheden gaan wel gewoon door, maar we werken op 1,5 meter afstand.
Met schaften zitten we niet meer allemaal in de schaftwagen maar, als het mooi weer is, buiten 1.5 meter uit elkaar. Voor als het slecht weer is hebben we een extra schaftwagen of de bedrijfsauto.
In de bus met dubbele cabine is een plastic doorzichtig scherm geplaatst zodat we met 2 man in de auto kunnen zitten en bij het gebruik van auto’s met enkele cabine rijden we met 1 persoon.
Voor verder transport wordt gebruik gemaakt van fiets of eigen auto.
We hebben desinfecterende vloeistof om je handen schoon te maken en voor alle werkzaamheden passende handschoenen.’

Extra informatie

Wil je na het lezen van deze blog meer weten over Inclusief Gresbo, ga dan vooral naar de website.
En in dit dossier vind je informatie vanuit Staatsbosbeheer over zorg en arbeidsparticipatie.

De andere blogs in deze serie kan je hier terugvinden:
Natuurzorg Veluwe-Vallei
Stichting Grip op je leven

reageren

geef een reactie

  • Kees Almekinders
    7 juni 2020 om 15:26

    Een prachtig initiatief van Staatsbosbeheer om kwetsbare mensen te helpen en bij te dragen aan een passende baan in onze maatschappij. Dat biedt perspectief voor deze mensen en het is ook zinvol en dankbaar werk.
    Vr.gr.
    Kees Almekinders

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog