www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Trots op onze Veluwse vrijwilligers

23 juni 2020 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Het werk van onze vrijwilligers op de Veluwe werd dit jaar abrupt beëindigd door de corona crisis. De gevolgen in het veld waren zichtbaar. Heidevelden bleven leeg, vrijwilligers zaten thuis en in onze wildarena’s bleef het angstvallig stil.

Vrijwilligerswerk Staatsbosbeheer Veluwe
Bij Staatsbosbeheer zorgen we samen met de maatschappij dat de natuur beschermd wordt en beleefbaar is. Vrijwilligers zijn daarin onmisbaar. Ruim 7500 mensen zetten zich vrijwillig in voor Staatsbosbeheer. Ze zijn een belangrijke schakel in ons contact met de bezoekers en omwonenden van onze gebieden. In mijn werkgebied krijgen we hulp van bijna 300 vrijwilligers.

Veel van deze vrijwilligers zijn actief binnen een beheergroep, anderen inventariseren de flora en de fauna in onze terreinen, controleren wandelroutes of zijn natuurgids. Maar ook op het gebied van Social Media, onze schaapskooi Hoog Buurlo, de zaadeest in Stroe, gastheren en gastvrouwen bij excursies, informatiecentrum ’t Leesten en bij de rastercontroles, overal krijgen we hulp van enthousiaste vrijwilligers met een groen hart.

Wildarena Hazenbergen

Bij wildarena Hazenbergen, voorheen het Natuurtheater, was het de afgelopen maanden erg stil. Op het toneel verscheen menig edelhert of frisling (jong zwijn), maar de toeschouwers bleven weg. Gelukkig starten we de komende weken ons excursieprogramma weer langzaam op, weliswaar in kleine groepen maar MET onze super gemotiveerde en kundige natuurgidsen.

Stilte op de Hoog Buurloseheide

De laatste werkdagen van onze beheervrijwilligers in het werkseizoen 2019-2020 werden gecanceld  vanwege Covid-19. Geen gesleep met dennetjes op de heide en in het begin van de lente werden ook de vlinders en Jeneverbessen niet geïnventariseerd. De afwezigheid van onze ambassadeurs in het veld was een groot gemis. Een aantal weken geleden zijn onze monitoringsvrijwilligers gelukkig weer gestart met hun vrijwilligerswerk.

Na de zomer gaan ook de beheergroepen weer aan het werk in onze terreinen. De komende periode bekijken we hoe we hier op een veilige manier invulling aan kunnen geven.

Trots
Als boswachters van de Veluwe willen we al onze vrijwilligers laten weten dat we ontzettend trots op ze zijn en dat we heel blij zijn jullie de komende tijd weer te zien. Jullie enthousiasme en betrokkenheid bij ons werk en de gebieden is geweldig en werkt aanstekelijk. Ik kan alleen maar concluderen dat we op de Veluwe niet zonder jullie kunnen.

Hartelijke groet,

De boswachters van Staatsbosbeheer.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog