www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Het Leesten, de puntjes op de i!

13 januari 2021 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Bospaviljoen ’t Leesten is het afgelopen jaar heel stilletjes opengegaan. Een heleboel mensen zijn al komen kijken hoe het er nu uitziet en waren onder de indruk! Maar het is nog niet helemaal klaar. Momenteel wordt een vijver aangelegd die als backup watervoorziening moet dienen in geval van brand. Als deze klaar is, worden er rond het gebouw inheemse bomen en struiken geplant.

Op dit moment is het Informatiecentrum van Staatsbosbeheer even gesloten vanwege de coronamaatregelen, maar Brasserie ’t Leesten draait als afhaalloket waar je na je wandeling terecht kunt voor een kopje koffie of een versnapering. Helemaal stil zal het nooit zijn want veel mensen komen juist nu in coronatijd wandelen. Even lekker wat bewegen en een frisse neus halen.

Heideven als blusvijver

De komende tijd zetten we de puntjes op de i. De laatste werkzaamheden worden verricht voor de inrichting rondom het gebouw. Tegenover de hoofdingang wordt een blusvijver gerealiseerd. De vijver heeft een waterbergende functie en is een voorziening om de brandweer, indien nodig, van water te voorzien. De bedoeling is dat het geheel er uiteindelijk uit gaat zien als een heideven met natuurlijke flora en fauna.

Waterdiertjes zoeken

Om de vijver komt een hek zodat kinderen er niet in kunnen vallen. Een deel van de vijver wordt ondiep en zal straks een educatieve functie vervullen. In dit gedeelte kunnen waterdiertjes gezocht en onderzocht worden. Een win win situatie dus in combinatie met het Informatiecentrum. Het water is niet toegankelijk voor honden.

Inheemse soorten

Als laatste wordt de beplanting gerealiseerd rond het gebouw. Er wordt een aantal bomen aangeplant, zoals eiken, esdoorns en tamme kastanjes. Maar ook struiken als brem, hulst, krentenboom en vuilboom. Allemaal inheemse soorten die passen bij het gebied. Verder wordt er heideplagsel gestrooid om de groei van heide te bevorderen. Het geheel zal de plek meer body geven en het gevoel meer opgenomen te worden door de omgeving.

Kom vooral een keer kijken!

reageren

geef een reactie

 • Ank
  13 januari 2021 om 19:07

  Hoi ,

  Verzorgen jullie ook de paaltjes van de wandelingen?

  • Boswachter Jael Bergwerff
   15 januari 2021 om 09:11

   Dag Ank,
   In de terreinen van Staatsbosbeheer liggen wandelroutes van onszelf maar ook van andere partijen. Wat wil je precies weten?

   Groet Boswachter Jaël Bergwerff

  • jbergwerff
   15 januari 2021 om 09:11

   Dag Ank,
   In de terreinen van Staatsbosbeheer liggen wandelroutes van onszelf maar ook van andere partijen. Wat wil je precies weten?

   Groet Boswachter Jaël Bergwerff

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog