www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Rupsen Bastaardsatijnvlinder actief

12 mei 2011 vlielandbos in Vlieland

Natuur is niet altijd lief en aardig. Wij mensen zijn met ons vrijwel haarloze voorkomen een gemakkelijke prooi van vooral bijtende en stekende insecten. De rupsen van de Bastaardsatijnvlinder (Euproctis chrysorrhoea) bijten of steken niet en toch zijn ze heel onprettig: de haren op hun lijf veroorzaken huidirritatie. En omdat de haren snel loslaten, hoef je niet eens met de rups zelf in aanraking te komen om er toch last van te krijgen. De wind kan rupsen en haren makkelijk verspreiden.

De Bastaardsatijnvlinder overwintert hier op Vlieland als jonge rups, met tientallen bij elkaar in een taai spinsel aan een tak van een Duindoorn. De spinsels zijn duidelijk te zien (foto). Als het lekker warm wordt, kruipen de rupsen uit de spinsels om zich tegoed te doen aan de jonge blaadjes van de Duindoorns. Eind juni verpoppen ze zich en worden ze een vlinder. Dan is de overlast ook meteen voorbij.

Raak de rupsen en hun spinsels niet aan. Ontstaat toch heftige jeuk, dan adviseert huisarts Ferry Wolfswinkel van huisartsenpraktijk Vlieland: ‘Doe alle kleren uit. Ga douchen. Doe andere kleding aan en ga bij heftige klachten (jeuk/uitslag) naar ons spreekuur om het te laten behandelen. De haartjes zitten vaak in kleding en door wrijven, in bed kruipen etc. komen die haartjes overal……’ Kleding die met de rupsen in aanraking is geweest moet worden gewassen op minstens 60°C.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog