www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Bosbeheer (4) – Blessen in de praktijk

10 oktober 2011 vlielandbos in Vlieland

De VN willen met het Jaar van de Bossen mensen wereldwijd meer bewust maken van het belang van duurzaam beheer en duurzame instandhouding en ontwikkeling van alle typen bos op aarde. Aanleiding voor ons om wat meer te vertellen over ons werk. In deze laatste aflevering: blessen.

Het blessen

Blessen
We verkopen hout ‘op stam’. Dat doen we al jaren. Misschien zijn er daarom op Vlieland wel meer houtkachels per inwoner dan elders. Die stammen worden gemerkt, ‘geblest’ in bosbouwjargon. Collega Vincent Kikstra gaat met de spuitbus het bos in en merkt de bomen. Dat doet hij natuurlijk niet lukraak, zo van ‘hier een boompje’ en ‘daar een boompje’. Nee, voordat hij met blessen begint, zijn hij en beheerder Erik Saaltink al door de bossen gelopen om te kijken waar houtkap gewenst is. Op welke plaatsen meer open stukken moeten komen, waar de bomen te dicht op elkaar staan of waar bomen in de nabije toekomst voor problemen gaan zorgen.

Met dat plan op zak, blest Vincent de bomen. Met een reuzenschuifmaat meet hij de doorsnee van de boom. Dan maakt hij een berekening hoeveel kubieke meter hout die boom oplevert en blest net zolang door tot de gewenste hoeveelheid is bereikt. Dat is op Vlieland zo’n 600 kubieke meter, hebben knappe koppen berekend; de hoeveelheid hout die hier jaarlijks aangroeit. Wordt er meer gezaagd, dan neemt de totale massa hout op het eiland af. Dat is niet wenselijk, gezien de waarde die bomen voor de natuur op Vlieland hebben. Zou de aanvraag minder dan 600 kubieke meter zijn, dan is dat niet erg. We kunnen dan slechte jaren opvangen of in de volgende jaren iets meer verkopen. Zou de aanvraag structureel minder dan 600 kubieke meter zijn, dan kunnen we een professioneel bedrijf van de wal laten komen om het hout te oogsten.

De omtrek meten

Dat laatste gebeurt op Terschelling. Daar wordt jaarlijks minder hout op stam aan particulieren verkocht dan hier, terwijl er veel meer mensen wonen. Het overgrote deel van wat er gezaagd mag worden, wordt aan een professioneel bedrijf gegund. De Terschellingers staan meestal te dringen om voor die beperkte hoeveelheid in te tekenen. Hier zien we de verkoop aan particulieren als een dienstverlening aan de bewoners. Maar ook wij hebben nagedacht hoe we de aanvraag kunnen sturen. We lopen namelijk tegen de bovengrens van 600 kubieke meter aan. Wij hebben nu besloten dat elke koper sowieso 5 kubieke meter mag aanvragen en als op 15 november blijkt dat er nog hout over is, mag dat in een tweede ronde worden verkocht. De laatste bomen worden 15 december geblest.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog