www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Tapuit; een stoer vogeltje

18 april 2012 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Even wat extra aandacht voor een stoer trekvogeltje; de Tapuit. Eind maart, begin april is dit mooie beestje weer te zien in het duin. Ze  vliegen  tweemaal per jaar bijna vijftienduizend km.

Het gaat trouwens slecht met deze typische duinvogel. Dit heeft verschillende oorzaken zoals verruiging, minder konijnen, recreatiedruk……Ze broeden in verlaten konijnenholen en minder konijnen geeft minder holen, geeft minder broedplekjes voor de Tapuit. Zo werkt het in de natuur; alles hangt met alles samen.

En dan? Moeten we het zo maar laten, of kunnen, willen, moeten we er wat aan doen? Terugkerende vragen en kijken of er tijd, ruimte en geld is om iets te doen.

Mocht u zich afvragen of er ook een Tapaan rondvliegt, dan is het antwoord nee.

Meer weten? Klikt u dan op onderstaande link.

http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2012/februari/Kleine-supervlieger.html

reageren

geef een reactie

 • O.L De Vries
  18 april 2012 om 21:51

  Hallo.
  Wel een optie om met een grondboor ites te doen , daar zat ik ook aan te denken , maar Carls uitleg is helder ., daar ben je er niet mee.
  Veel factoren dus.

  otto

 • Carl Zuhorn
  18 april 2012 om 20:17

  Hallo Jaap,

  Het is complexe materie.
  Het een houd verband met het ander.
  Door de vergrassing/verstruweling van de duinen. Het vastleggen van de zeewerende duinen en het daardoor niet meer overstuiven van achterliggend land. De konijnenziektes vhs en myxamatose. Het in 2009 illegaal importeren van vossen. En natuurlijk de tegenwoordige aanwezigheid van natuurlijke vijanden zoals buizerd en havik (bos is oud genoeg voor deze vogels) is het konijn de laatste jaren bijna verdwenen van Vlieland. Natuurlijk proberen we er van alles aan te doen om de konijnenstand er weer boven op te krijgen. Plaggen – chopperen en maaien van valleien die machinaal te “bewerken” zijn, hebben we al onder handen genomen. Vlieland is echter een waddeneiland wat zich kenmerkt door heel veel duinen die gewoon weg niet machinaal te bewerken zijn. Dan is er de begrazing, die als een middel de kwaal kan bestrijden. In het Vallei van het Veen, is al mooi zien dat begrazing een goed middel is, in dit gebied is de konijnestand beter als in de niet begraasde delen van Vlieland. Maar de tapuitenstand is er niet door toegenomen. De meeste tapuiten komen op Vlieland echter voor in de strook zuid langs het fietspad om de Noord. Hier broeden jaarlijks nog zo’n 12 -15 paartjes. In deze strook is de voedselsituatie voor de tapuit schijnbaar het beste. Hier komt voor de Tapuit op het juiste moment de beste voedselbron voor nl rupsen en kerverlarves.
  Misschien is het inderdaad een idee om eens te kijken of er in deze strook plekken zijn waar we deze vogel een handje kunnen helpen. Dit hebben we op Vlieland nog nooit geprobeerd. Er zijn overigens ook nestkasten die ingegraven kunnen worden. Maar zoals ik hierboven al beschreef is het veel complexer en zijn we er niet met het maken van kunstmatige nestgelenheid.

  Groeten Carl Zuhorn

 • Jaap Zijp
  18 april 2012 om 15:32

  Het aantal konijnen loopt de laatste jaren steeds meer terug. Kunnen we niet proberen kunstmattige konijnen holen te maken, b.v. met een grondboor, die je normaal gebruikt voor het in de grond zetten van hekpalen? Of is dat al eerder uitgeprobeerd?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog