www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Volop kleur en geur in het duin.

9 juli 2012 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Wat is het op dit moment prachtig in de duinen; er bloeit van alles dank zij  een vrij vochtig voorjaar.

De kamperfoelie (vooral ’s avonds/’s nachts goed te ruiken; leuk voor nachtvlinders), echt walstro ( als u nu na een buitje door het duin fietst, is dat de overheersende geur die u dan ruikt), ossetong, duinviooltje, zandblauwtje, schermhavikskruid, kruipend stalkruid, brunel, en diverse distels. Zomaar even een greep uit het aanbod. Het is allemaal nu te zien en te ruiken in het duin.

[slideshow]

Op Kooisplek staat zelfs de parnassia al in bloei en dat is erg vroeg voor deze tijd van het jaar. Kooisplek is twee jaar geleden, in opdracht van Vitens, i.s.m. Staatsbosbeheer opnieuw afgeplagd. Doordat het maaiveld lager is komen te liggen en en meer vocht kan blijven staan, is de verwachting  dat er over een aantal jaren meer parnassia komt te staan.  Ook diverse soorten orchideeën kunnen zich daar dan vestigen, zoals de welriekende nachtorchis en moeraswespenorchis.

Als u nou denkt, ja leuk al die plaatjes, maar nou weet ik nog niet wat wat is, dan wordt het echt tijd om eens mee te gaan met een duinexcursie. U kunt zo’n excursie boeken bij informatiecentrum de Noordwester.

reageren

geef een reactie

  • Kleurrijke natuur, zo mooi | Staatsbosbeheer Ameland
    9 juli 2012 om 16:31

    […] alleen maar in de tropen te vinden is.  Maar niets is minder waar! Kijk maar eens wat het weblog Vlieland te melden heeft over de kleurenpracht in de duinen.  Deze bloemensoorten zijn natuurlijk ook zeker […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog