www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Grote beren op Vlieland

19 juli 2012 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Je kunt ze overal op Vlieland tegenkomen; de grote beren. Op dit moment nog als rups, zeer binnenkort als vlinder. Ze zijn wat laat met verpoppen dit jaar en dat heeft alles te maken met de lente die op zich liet wachten. Overigens komt deze rups overal in Nederland voor en is in die zin niet bijzonder.

De naam grote beer dankt hij aan zijn uiterlijk: zwaar behaard, donkere en roestbruine haren . De rups is ongeveer 6 cm lang en dat is best fors. Hij trekt daardoor nogal de aandacht als je  zo’n harig geval voorbij ziet komen. En dat kan dan met een flinke snelheid zijn. Als je dat ziet dan is de rups op zoek naar een plek waar hij zich kan verpoppen. Dit vindt plaats op de grond en vlak boven de grond in een los spinsel.

Hij gebruikt diverse planten als waardplant (plant waar eitjes op afgezet worden), zoals brandnetels, zuring en kruipwilg. Het maakt de grote beer niet zoveel uit.                    

Bij gevaar maakt hij van zijn lange lijf een rolletje; alle haren staan dan alle kanten uit en er is geen vogel of ander beest die er dan aan wil komen.                                           

Wat ook grappig is; het is een nachtvlinder, die ook overdag actief is. Al met al een eigenzinnig wezen.

Tijdens excursies komen we de grote beer ook wel tegen en dan komt natuurlijk altijd vraag: kun je hem aanraken zonder gevaar? Daar zijn de berichten nogal tegenstrijdig over. Sommige mensen kunnen rustig aan zo’n beer komen zonder gevolgen, maar er zijn ook mensen die wel degelijk een heftige allergische reactie krijgen na aanraking van de harige rups.

Ons advies is dan ook: wel kijken, niet aankomen.

Collega Pieter Schaper maakte vorige week deze foto’s. De foto van de vlinder is van Bert Pijs.

[slideshow]

reageren

geef een reactie

  • J A zwaanswij
    5 juni 2016 om 21:39

    Ik zelf ben ook met zo’n schattig beestje in contact gekomen ! Om precies te zijn in mijn nek wat ik natuurlijk niet had verwacht, en in mijn onschuld dacht ik een beestje te voelen en grijp naar mijn nek met het gevolg dat ik er in knijp bruine drap en nog erger dat het de rups betreft met de reactie dat die al zijn brandhaartjes los laat ,logisch maar wel met het gevolg dat ik daardoor wel een heftige reactie kreeg pijnlijke rode jeukende bulten en niet een beetje !!! Van mijn oren nek tot aan mijn schouders! Wees je er bewust van dat het echt niet een onschuldig mooi rupsje is .

  • Annie de Groot
    1 juni 2013 om 18:00

    dan verwacht ik veel grote beren deze zomer op Vlie

  • Loes Meijer
    30 juli 2012 om 11:20

    ja, ik zag er eentje in mijn moestuin in Ouderkerk aan de Amstel, erg erg erg erg erg leuk!!!!!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog