www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Vogeltjeskiekers lyrisch over Kaspische roodborsttapuit.

23 oktober 2012 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Ieder najaar is het raak op Vlieland. Met de vogeltrek wordt Vlieland regelmatig overspoeld door wat we hier Vogeltjeskiekers noemen. Meest mannen, en een enkele dame met enorme telescopen en fototoestellen met gigantische lenzen spurten op fietsen over het eiland om bijzondere soorten te vangen in hun lens. Het is echt leuk om te zien met hoeveel passie deze mensen hun hobby uitoefenen.

Opmerkelijk, dat juist Vlieland vaak bezocht wordt door bijzondere vogeltjes; hoe kan dat? Mijn redenatie is alsvolgt; die vogeltjes komen onze kant uit vanaf zee en het eerst wat ze zien op de horizon is natuurlijk het hoogste duin van het Waddengebied; ons Vuurboetsduin. Daar wordt dan koers op gezet en zo belanden ze hier. Of het zijn gewoon hele slimme vogels, die weten dat het hier goed toeven is:-)

Op 6 oktober hadden de mensen van Deception Tours, (een groepje vogelaars die zich 20 jaar geleden afsplitsten van de Dutch Birding Association, DBA) een prachtige dag, want de Kaspische Roodborsttapuit werd ontdekt door Han Zevenhuizen en Eddy Nieuwstraten.

Hun vermakelijke verslag is te lezen in de laatste Vliezier en op de site van de DBA : http://www.dutchbirding.nl/news.php?id=758 .

Van collega Carl Zuhorn kreeg ik meer informatie over dit vogeltje:              Roodborsttapuit  = de soort die in Nederland broed en voorkomt ook op Vlieland broed en voorkomt.

Aziatische Roodborsttapuit = Ondersoort van de Roodborsttapuit die in voor en najaar de laatste jaren regelmatig opduikt in Nederland en ook op Vlieland. Broedt van Noord- en Oost-Rusland oost tot in Mongolië en zuid tot in Kashmir en Tien Shan.  Zo’n 40 geaccepteerde waarnemingen bekend in Nederland tot medio 2011.                                        

Kaspische Roodborstapuit  = Ondersoort van de Aziatische Roodborsttapuit die nu voor het eerst in Nederland en dus op Vlieland is waargenomen. Er zijn minder dan 10 gevallen bekend in Noord-West Europa. Broedt in heel klein gebied rond de Kaspische zee.  Herkenbaar door een lichtbeige rug, een erg lichte stuit en een staartpatroon met erg grote, opvallende witte centra aan de buitenste staartveren.

 De foto van de vliegende Kaspische roodborsttapuit is van Rob Halff, de foto met het vogeltje zittend op een tak is van Alwin Borhem.

Als u wilt weten wat voor bijzonders er hier allemaal rond fladdert moet u ook maar eens kijken op http://vlieland.waarneming.nl/gebied/view/2851

Daar kunt u ook uw eigen waarnemingen kwijt natuurlijk!

reageren

geef een reactie

 • Noor
  25 oktober 2012 om 19:10

  Leuk verhaal, Anke. En ook interessant. Dank voor de verwijzing naar hun verslag. Inderdaad vermakelijk. Wij kijken sinds al die vogelaars op ons terrein ook met heel andere ogen naar de vogeltjes en voelen ons bevoorrecht dat we de bijzondere fladderaars zelfs vanuit onze luie stoel kunnen zien!

 • Noor
  25 oktober 2012 om 19:10

  Leuk verhaal, Anke. En ook interessant. Dank voor de verwijzing naar hun verslag. Inderdaad vermakelijk. Wij kijken sinds al die vogelaars op ons terrein ook met heel andere ogen naar de vogeltjes en voelen ons bevoorrecht dat we de bijzondere fladderaars zelfs vanuit onze luie stoel kunnen zien!

 • Leo Heemskerk
  23 oktober 2012 om 16:34

  Aziatische Roodborsttapuit = is een soort.
  Op de website van de Avifauna van Nederland staat een archief van alle (zeldzame) vogels die ooit in Nederland zijn waargenomen. Ook voor de Aziatische Roodborsttapuit is er een overzicht : http://www.dutchavifauna.nl/species/aziatische_roodborsttapuit

  De waarneming van de Kaspische roodborsttapuit zal worden beoordeeld door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA), een commissie van Dutch Birding en de Nederlandse Ornithologische Unie (NOU). Na aanvaarding zal deze ook opgenomen worden in het archief.

  Tot volgend jaar

  • Anke Bruin, Staatsbosbeheer
   24 oktober 2012 om 08:18

   Hallo Leo,

   Dank voor je aanvulling!

   groet,
   Anke Bruin

 • Leo Heemskerk
  23 oktober 2012 om 16:34

  Aziatische Roodborsttapuit = is een soort.
  Op de website van de Avifauna van Nederland staat een archief van alle (zeldzame) vogels die ooit in Nederland zijn waargenomen. Ook voor de Aziatische Roodborsttapuit is er een overzicht : http://www.dutchavifauna.nl/species/aziatische_roodborsttapuit

  De waarneming van de Kaspische roodborsttapuit zal worden beoordeeld door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA), een commissie van Dutch Birding en de Nederlandse Ornithologische Unie (NOU). Na aanvaarding zal deze ook opgenomen worden in het archief.

  Tot volgend jaar

  • Anke Bruin, Staatsbosbeheer
   24 oktober 2012 om 08:18

   Hallo Leo,

   Dank voor je aanvulling!

   groet,
   Anke Bruin

 • Berend, de Vliezier
  23 oktober 2012 om 15:28

  Waarom Vlieland? Ik denk het kip en het ei, Anke, maar dan niet in letterlijke zin. Omdat Deception Tours hun weekenden op Vlieland organiseren, heb je vanzelf heel veel “vogeltje kiekers” op het eiland. En honderd paar ogen zien meer dan 1. Dus worden er meer waarnemingen gedaan. Zo kon het gebeuren dat er zondagmorgen opeens nog een hoop lenzen en kijkers in versneld tempo de boot afkwamen. Maar dit is een waarneming door iemand van de “Dutch Human Alerts” en zonder enige kennis van vogels.
  Groet Berend

  • Anke Bruin, Staatsbosbeheer
   23 oktober 2012 om 16:09

   Hallo Berend,

   Ja, zo had ik het nog niet bekeken, maar je hebt absoluut een punt;-)

 • Berend, de Vliezier
  23 oktober 2012 om 15:28

  Waarom Vlieland? Ik denk het kip en het ei, Anke, maar dan niet in letterlijke zin. Omdat Deception Tours hun weekenden op Vlieland organiseren, heb je vanzelf heel veel “vogeltje kiekers” op het eiland. En honderd paar ogen zien meer dan 1. Dus worden er meer waarnemingen gedaan. Zo kon het gebeuren dat er zondagmorgen opeens nog een hoop lenzen en kijkers in versneld tempo de boot afkwamen. Maar dit is een waarneming door iemand van de “Dutch Human Alerts” en zonder enige kennis van vogels.
  Groet Berend

  • Anke Bruin, Staatsbosbeheer
   23 oktober 2012 om 16:09

   Hallo Berend,

   Ja, zo had ik het nog niet bekeken, maar je hebt absoluut een punt;-)

 • Siberian stonechat on Vlieland island | Dear Kitty. Some blog
  23 oktober 2012 om 15:02
 • Siberian stonechat on Vlieland island | Dear Kitty. Some blog
  23 oktober 2012 om 15:02
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog