www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Allemachtig wat een water op Vlieland!

4 januari 2013 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Gisteren moest ik even in dorp zijn in mijn ‘groene pakje’, ineens hoor ik achter me: “Mevrouw… mevrouw van Staatsbosbeheer, mag ik wat vragen?”
Ja natuurlijk; deze gast vroeg of al het water wat nu op het eiland te zien is kwelwater is.
Dat is het niet. Het is echt allemaal regenwater van de afgelopen maanden. We houden de sluisjes die we hebben zo lang mogelijk dicht om het kostbare zoete water op het eiland te houden. Het regenwater zakt naar de laagste punten op het eiland en zo komt het dat er op veel plekken veel water staat. Als het nu gaat vriezen…… dan hebben de schaatsers van Vlieland geluk!

Voor de natuur is al dat water ook prima. Het water wat we vast kunnen houden zakt heel langzaam door het zand en vervolgens door een kei-lemenlaag en een groot gedeelte komt op die manier in de zoetwaterbel onder de noordkant van het dorp. Over tientallen jaren wordt dat weer ons drinkwater. Uiteraard zal er ook veel water verdampen.

2 x per maand gaat Collega Herman Vogel op pad om alle waterpeilbuizen op te meten; zo krijgen we een beeld van de waterstanden onder het eiland. Dit vindt trouwens landelijk plaats; men kan dan o.a. aan de hand van deze gegevens beleid maken. Meten is immers weten.

Het levert in ieder geval ook mooie plaatjes op.
DSC_1033

DSC_1032

DSC_1023

DSC_1021

DSC_1037
winterwater1 038

winterwater1 026

winterwater1 033

reageren

geef een reactie

  • Jaap Zijp
    4 januari 2013 om 13:46

    Wij hebben dat de afgelopen periode ook onder vonden, sommige paden door de duin valleien stonden onder water en werd je genoodzaakt een ommetje te maken. Maar des al niet te min hebben we verschrikkelijk genoten met de Kerst en Oud en Nieuw.
    Voledig verslag op onze site.

  • Noor
    4 januari 2013 om 12:36

    Interessant. Weer wat geleerd. Veel dank voor je uitleg en voor de bijbehorende mooie foto’s.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog