www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Dit blog is niet voor tere zielen.

13 februari 2013 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

OVER LEVEN IN DE NATUUR.

Gistermorgen klopte een badgast aan bij ons tijdelijke kantoor op de haven. Hij was net de Noordoosthoek (Noorderstoek op z’n Vlielands), omgelopen en trof diverse dode afgekloven eidereenden aan en hij vroeg zich af hoe dat kwam.
Het is een akelig gezicht, maar ook een typisch winterbeeld. De zwakste eidereenden hebben de kou, sneeuw en ijs niet overleefd en sterven. Meeuwen en kraaien slopen de eidereend helemaal; alleen de vleugels en kop blijven over.
De resten verdwijnen weer in zee en zijn uiteindelijk ook weer voedsel voor de mossel en kokkel, beiden ‘voedsel-filteraars’.
Eidereenden eten kokkels en mossels, zelfs met schelp en al; de maagspier vergruist de schelp, de poep van een eidereend is schelpengruis en dat komt weer in het zand terecht en zo is de cirkel van het leven en de dood weer rond.
Wilt u meer weten over hoe de natuur ‘werkt’? Binnenkort is informatiecentrum ‘de Noordwester’ weer open en gaan de excursies op het eiland ook weer beginnen. Gewoon een keer doen; ook geschikt voor (kinder)feestjes en Vlielanders;-)

[slideshow]

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog