www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Vinkenbaan op de 3e Kroon’s polder weer open

16 augustus 2013 Boswachter Joeri Lamers in Vlieland

Na enkele dagen ploeteren, staat de vangopstelling van de ringgroep 3e Kroon’s polder weer op scherp. Vanaf zondag 18 augustus kunt u op zondagen, dinsdagen en donderdagen een bezoek brengen aan onze vogelringplek. De excursie op de ‘Vinkenbaan’ begint om 11.00 uur. In de herfstvakantie zijn er zelfs dagelijks excursies.

het net op de Vinkenbaan
het net op de Vinkenbaan

Heeft u altijd al willen weten hoe het vangen en ringen van vogels in zijn werk gaat? Of gewoon geïnteresseerd in de vogeltrek? Op Vlieland is er een unieke gelegenheid dit alles van zeer nabij mee te maken. Ringers vertellen u van alles over het hoe en waarom van het ringen van vogels. Ook is er aandacht voor het ontstaan van deze ringplek.

Meestal kunt u het ringen van de vogels van zeer nabij volgen en zien met hoeveel liefde en omzichtigheid de vogels worden behandeld. Hierna worden ze, nadat zoveel mogelijk gegevens zijn vastgelegd, voorzien van een ringetje en weer los gelaten. Zo gaat dit gedurende het seizoen, wat tot ongeveer medio november doorloopt, gemiddeld zo’n 10.000 keer.

een vuurgoudhaantje
een vuurgoudhaantje

De Vinkenbaan, zoals deze ringplek in de wandeling wordt genoemd, is te vinden als u de Postweg helemaal in westelijke richting uitrijdt, dan linksaf slaat en doorrijdt tot het houten hek aan het begin van de polderdijk. Vanaf daar gaat u te voet verder. Als u even voor elven door het hek gaat en nog een 150 meter doorloopt komt u vanzelf bij de vinkershut waar u wordt ontvangen door de ringer van dienst. Pas wel op, het hek is zwaar!

De Vinkenbaan wordt bemand door vrijwilligers die geen van allen op het eiland wonen. Zij doen dit als vorm van vrijwilligerswerk en dat zij dit met passie doen zult u ervaren tijdens een bezoek. Kosten voor materiaal en verblijf dragen zij zelf.

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname, maar een kleine donatie wordt altijd op prijs gesteld. U kunt ook deelnemen aan de Sponsoring actie, waarbij u een bijdrage levert aan de kosten van de ringen. Regelmatig worden nieuwtjes via het blog van Staatsbosbeheer Vlieland gegeven en u kunt ook informatie krijgen in het bezoekerscentrum ‘De Noordwester’.

Door: Hans van Heiningen, namens de vrijwilligers van de ringbaan Vinkenbaan 3e Kroon’s polder.

reageren

geef een reactie

 • O.L De Vries
  20 augustus 2013 om 11:51

  Goed werk dat alles er weer staat , het is een hele klus om te doen.
  Al de meters netten plaatsen , ga er maar weer aan staan.

  Een mooi vang seizoen toegewenst.

  Otto de Vries

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog