www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Roodpaarse kwelders en Rotganzen

10 oktober 2013 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Het maakt niet uit in welk jaargetijde ik er kom; de kwelder bij het Posthuys is altijd mooi. De kleuren veranderen per maand. En nu is het er extra mooi, omdat zeekraal en schorrekruid nu zo mooi donkerrood, bijna paars, kleurt. Wat het helemaal leuk maakte, toen ik onderstaande foto’s nam, waren de wandelaars die me vroegen wat daar toch zo mooi kleurde. Kon ik meteen m’n enthousiasme erover kwijt.

Dit is ook te zien op het Westerseveld. Daar zag ik trouwens ook de rotganzen weer, net terug uit Siberië. Ik blijf me verbazen over deze vogels. In de zomer vertrekken ze voor een paar maanden naar noord-oost Siberië, om daar te broeden en hun jongen groot te brengen.
Op de site van Ecomare op Texel is het volgende te lezen over de rotganzen:

Het grootbrengen van jongen op de barre toendra valt nog niet mee. De rotganzen zijn voor succes zelfs afhankelijk van de aantallen lemmingen in het broedgebied. Wanneer er weinig van deze knaagdiertjes op de toendra zijn, gaan de poolvossen namelijk op jonge rotganzen jagen. De ganzen kunnen dan alleen met succes op vos-loze eilandjes broeden. Andere slimme ganzen zoeken de nabijheid van sneeuwuilen. Die houden de vossen op afstand, maar pakken ook wel rotganzenkuikens. Toch heeft de open toendra ook voordelen voor de ganzen; in de poolzomer gaat de zon niet onder. Hierdoor kunnen ze roofdieren van grote afstand zien aankomen.

Voorlopig kunnen we er weer even van genieten; de herfstkleuren van de kwelder en de rotganzen.

[slideshow]

Rotgans 1 april 2011 Erik van Roon Westerseveld
Foto: Erik van Roon. Rotganzen op Westerseveld.

reageren

geef een reactie

  • Roodpaarse kwelders en Rotganzen
    10 oktober 2013 om 19:20

    […] Het maakt niet uit in welk jaargetijde ik er kom; de kwelder bij het Posthuys is altijd mooi. De kleuren veranderen per maand. En nu is het er extra mooi, omdat zeekraal en schorrekruid nu zo mooi donkerrood, bijna paars, kleurt. Wat het helemaal leuk maakte, toen ik onderstaande foto’s nam, waren de wandelaars die me vroegen wat daar toch zo mooi kleurde. Kon ik meteen m’n enthousiasme erover kwijt. Dit is ook te zien op het Westerseveld. Daar zag ik trouwens ook de rotganzen weer, net terug uit Siberië. Ik blijf me verbazen over deze vogels. In de zomer vertrekken …Lees meer […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog