www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Paaltjes huffen en draden uitlopen

18 november 2013 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Vorige week zijn we er weer druk mee geweest; een mobiel raster plaatsen. Dat is vlugger getypt dan gedaan.
De Hollandse landgeiten die bij Nieuwe Kooi uitstekend hun werk gedaan hebben, gaan we weer verhuizen naar het stuk duin ten westen van Pad van de Staatsschuur. Een paar jaar geleden hebben ze daar ook gelopen.
De geiten hebben het stuk duin bij Nieuwe Kooi letterlijk flink te grazen genomen en dat mogen ze nu weer gaan doen dichter bij het dorp. Vooral de prunus mogen ze daar aan gaan pakken, zodat het duin, duin blijft.
Vriendelijk verzoek om ze niet te voeren, want waar brood zit, kan geen prunus meer bij.

Het plaatsen van een mobiel raster gebeurt alsvolgt;
Eerst wordt er een baan gemaaid waar het raster komt te staan. Dan worden er, afhankelijk van het reliëf van het duin, houten paaltjes de grond in ‘gehuft’, wij noemen dat dus de huf, (we hebben geen idee hoe dat ding officieël heet) een zwaar ijzeren apparaat wat over het paaltje past en door het gewicht het paaltje de grond in werkt. Dit doen we met de hand, dus goed voor de spierballen.
Vervolgens de 5 draden stuk voor stuk rond lopen en vastzetten met splitpennen, tot slot de tussenliggende plastic paaltjes plaatsen en ook hier de 5 draden aan vast zetten.

Nu moeten we de geiten nog even vertellen dat ze naar een heerlijk nieuw stukje gaan…. hopen dat we ze vlug te pakken krijgen, zodat ze hun goede werk voort kunnen zetten.

Binnenkort weer dichter bij het dorp.
P1030192

De ‘huf’ en de houten paaltjes zijn onderaan de foto te zien.
P1040306

reageren

geef een reactie

  • Loes
    22 november 2013 om 17:29

    Leuk weer om te lezen!!!! Groet.

  • Paaltjes huffen en draden uitlopen
    18 november 2013 om 17:25

    […] Vorige week zijn we er weer druk mee geweest; een mobiel raster plaatsen. Dat is vlugger getypt dan gedaan. De Hollandse landgeiten die bij Nieuwe Kooi uitstekend hun werk gedaan hebben, gaan we weer verhuizen naar het stuk duin ten westen van Pad van de Staatsschuur. Een paar jaar geleden hebben ze daar ook gelopen. De geiten hebben het stuk duin bij Nieuwe Kooi letterlijk flink te grazen genomen en dat mogen ze nu weer gaan doen dichter bij het dorp. Vooral de prunus mogen ze daar aan gaan pakken, zodat het duin, duin blijft.Vriendelijk verzoek om ze niet te voeren, want …Lees meer […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog