www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Help de jonge zeehonden; laat ze met rust.

11 december 2013 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Langs de Postweg en op de Noorderstoek (strand bij de Jachthaven) liggen op dit moment een aantal jonge grijze zeehonden. Ze zijn vorige week door de storm en het hoge tij van de Richel afgespoeld en terecht gekomen op plekken waar veel mensen langs komen. Het is een mooi gezicht en natuurlijk mag iedereen daar van genieten, maar ik heb al meerdere malen mensen gezien die echt veel te dicht bij komen, terwijl de beesten vooral rust nodig hebben. Blijf dus op afstand. Ook voor de veiligheid, want een zeehonden moeder zal haar jong beschermen en kan flink bijten. Het is een roofdier; geen knuffelbeest!
Bij een aantal jongen is de moeder nog aanwezig, zodat ze kunnen drinken. Daarnaast hebben ze dus rust nodig.
Op een gegeven moment, als het jong ongeveer 35-40 kilo is, gaat de moeder weer naar zee. Het jong heeft haar verder niet meer nodig. Het witte haar verdwijnt dan geleidelijk en na een paar weken als het witte haar weg is, kan het jong zelfstandig de zee in.

Vanmorgen hebben we overleg gehad met Zeehondencreche Pieterburen, gemeente Vlieland, informatiecentrum de Noordwester, Rijkwaterstaat en Willem Stel (vrijwilliger op Vlieland van Pieterburen). Op korte termijn zullen er informatieborden geplaatst worden bij de locaties waar (jonge) zeehonden liggen, om iedereen te informeren.

P1040362

P1040370

reageren

geef een reactie

 • Evie Mariek Meij
  16 december 2013 om 19:06

  beste anke,

  waar liggen die zeehonden op de eerste foto?

  • Anke Bruin, Staatsbosbeheer
   17 december 2013 om 08:27

   Hallo Evie,
   De zeehonden moeders en jongen op de eerste foto liggen langs de Postweg in het laatste weiland vanaf het dorp.

 • Evie Mariek Meij
  16 december 2013 om 19:06

  beste anke,

  waar liggen die zeehonden op de eerste foto?

  • Anke Bruin, Staatsbosbeheer
   17 december 2013 om 08:27

   Hallo Evie,
   De zeehonden moeders en jongen op de eerste foto liggen langs de Postweg in het laatste weiland vanaf het dorp.

 • Evie Mariek Meij
  16 december 2013 om 19:06

  beste anke,

  waar liggen die zeehonden op de eerste foto?

  • Anke Bruin, Staatsbosbeheer
   17 december 2013 om 08:27

   Hallo Evie,
   De zeehonden moeders en jongen op de eerste foto liggen langs de Postweg in het laatste weiland vanaf het dorp.

 • British grey seals in stormy weather | Dear Kitty. Some blog
  14 december 2013 om 13:10

  […] Seal pups and storm in the Netherlands: here. […]

 • British grey seals in stormy weather | Dear Kitty. Some blog
  14 december 2013 om 13:10

  […] Seal pups and storm in the Netherlands: here. […]

 • British grey seals in stormy weather | Dear Kitty. Some blog
  14 december 2013 om 13:10

  […] Seal pups and storm in the Netherlands: here. […]

 • Stefan Pasma
  12 december 2013 om 13:57

  Goed plan! Ik ben voor om meer afstand te bewaren tot wilde zeehonden. Zeehonden (moeders en pups) kunnen agressief reageren op mensen die te dicht bij komen.
  Bij grote grazers moet je minimaal 25 meter afstand houden dus lijkt me goed dat een dergelijke afstand houden ook gemeengoed wordt op de Nederlandse stranden. Het onderstreept ook dat zeehonden geen huisdieren of vee zijn maar echte in het wild levende dieren die je als mens vooral helpt door ze met rust te laten en niet te hinderen in hun natuurlijke gedrag. Het tot op enkele meters naderen van een wild dier toont bovendien van weinig respect voor in het wild levende dieren.

  Tips voor een betere omgang met in het wild levende dieren in Nederland, zie: http://www.ongerepte-natuur.nl/index.php/pas-op

 • Stefan Pasma
  12 december 2013 om 13:57

  Goed plan! Ik ben voor om meer afstand te bewaren tot wilde zeehonden. Zeehonden (moeders en pups) kunnen agressief reageren op mensen die te dicht bij komen.
  Bij grote grazers moet je minimaal 25 meter afstand houden dus lijkt me goed dat een dergelijke afstand houden ook gemeengoed wordt op de Nederlandse stranden. Het onderstreept ook dat zeehonden geen huisdieren of vee zijn maar echte in het wild levende dieren die je als mens vooral helpt door ze met rust te laten en niet te hinderen in hun natuurlijke gedrag. Het tot op enkele meters naderen van een wild dier toont bovendien van weinig respect voor in het wild levende dieren.

  Tips voor een betere omgang met in het wild levende dieren in Nederland, zie: http://www.ongerepte-natuur.nl/index.php/pas-op

 • Stefan Pasma
  12 december 2013 om 13:57

  Goed plan! Ik ben voor om meer afstand te bewaren tot wilde zeehonden. Zeehonden (moeders en pups) kunnen agressief reageren op mensen die te dicht bij komen.
  Bij grote grazers moet je minimaal 25 meter afstand houden dus lijkt me goed dat een dergelijke afstand houden ook gemeengoed wordt op de Nederlandse stranden. Het onderstreept ook dat zeehonden geen huisdieren of vee zijn maar echte in het wild levende dieren die je als mens vooral helpt door ze met rust te laten en niet te hinderen in hun natuurlijke gedrag. Het tot op enkele meters naderen van een wild dier toont bovendien van weinig respect voor in het wild levende dieren.

  Tips voor een betere omgang met in het wild levende dieren in Nederland, zie: http://www.ongerepte-natuur.nl/index.php/pas-op

 • Loes Meijer
  11 december 2013 om 23:45

  blaffende honden en mensen dicht bij, dat zie ik steeds, jammer dat die borden er niet al veel eerder waren… beter laat dan nooit misschien.

  • Anke Bruin, Staatsbosbeheer
   12 december 2013 om 09:45

   Mee eens Loes, we (en dan bedoel ik alle betrokkenen) doen echt ons best om de informatieborden zo snel mogelijk te plaatsen.

 • Loes Meijer
  11 december 2013 om 23:45

  blaffende honden en mensen dicht bij, dat zie ik steeds, jammer dat die borden er niet al veel eerder waren… beter laat dan nooit misschien.

  • Anke Bruin, Staatsbosbeheer
   12 december 2013 om 09:45

   Mee eens Loes, we (en dan bedoel ik alle betrokkenen) doen echt ons best om de informatieborden zo snel mogelijk te plaatsen.

 • Harry
  11 december 2013 om 19:37

  Tja, met rust laten. Of als “echte” eilander er met een auto vlakbij rijden (één meter), zoals ik zondag zag op het havenstrand. Strand dan toch maar afsluiten voor auto’s als er zeehonden verwaaid liggen? Of, zoals die andere “echte” eilander, je hond er op af sturen? Raar hoor. Goeie actie van sbb. En straks als de zeehonden weer weg zijn? Ruim baan voor eilander paardenhouders op het westerse veld? of alleen oog voor natuurontwikkeling ter plaatse?

  • Anke Bruin, Staatsbosbeheer
   12 december 2013 om 09:41

   Hallo Harry,

   Strand afsluiten is besproken, maar er is voor gekozen om informatie ter plekke te geven en hopen op gezond verstand. Ik ben trouwens van mening dat mensen elkaar ook aan mogen spreken, dus als je ziet dat er mensen/honden te dicht bij komen er iets van zeggen.
   Wat bedoel je met ruim baan voor de eilander paardenhouders of alleen oog voor natuurontwikkeling op het westerse veld? In overleg met de eigenaars van de paarden willen we graag beide; paarden in de wei met oog voor natuurontwikkeling (bijvoorbeeld nesten van scholeksters in het weiland ontzien bij maaien, meewerken aan verwijderen van jacobskruiskruid.)

 • corne
  11 december 2013 om 19:30
 • Help de jonge zeehonden; laat ze met rust.
  11 december 2013 om 16:53

  […] Langs de Postweg en op de Noorderstoek (strand bij de Jachthaven) liggen op dit moment een aantal jonge grijze zeehonden. Ze zijn vorige week door de storm en het hoge tij van de Richel afgespoeld en terecht gekomen op plekken waar veel mensen langs komen. Het is een mooi gezicht en natuurlijk mag iedereen daar van genieten, maar ik heb al meerdere malen mensen gezien die echt veel te dicht bij komen, terwijl de beesten vooral rust nodig hebben. Blijf dus op afstand. Ook voor de veiligheid, want een zeehonden moeder zal haar jong beschermen en kan flink …Lees meer […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog