www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Op de knieën voor de bijenorchis op Vlieland.

10 juni 2014 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Op Texel en Terschelling waren ze al gezien en nu ook op Vlieland; de bijenorchis! Heel bijzonder en wat een prachtige plant.
Vorige week was collega Hans Boll (ecoloog, plantendeskundige) op Vlieland om ons te vertellen over vegetatie kartering. Het is belangrijk voor het beheer van de natuur om te weten welke planten, waar groeien en in welke verbanden ze met elkaar staan.
We hebben op Vlieland maar liefst 50 plantensoorten die op de rode lijst staan. (Lijst met zeldzame plantensoorten). Daarvan zijn er 16 soorten die onder de noemer ‘bedreigde soorten’ staat. Voor zo’n klein eilandje heel wat om trots op en blij mee te zijn.

bijenorchis zeereep (7)
Kijk nou… wat mooi!

De avond voor de voorlichting aan ons struunde Hans over het eiland en ontdekte op de zeereep een aantal bijenorchissen. Voor een ‘plantenman’ is dat een moment van opperste blijdschap natuurlijk. Hij telde er een stuk of 8 in bloei.
De bijenorchis; (Ophrys Apifera = wenkbrauw bijdragend) wordt nauwelijks door insecten bezocht en dat is niet erg, want de plant is tweeslachtig en bevrucht zichzelf. De onderste bloemhelft lijkt sprekend op een honingbij, dus insecten denken dan dat de bloem al ‘bezet’ is.
De bijenorchis komt voor in zuid Limburg, en langs de kust. Grazige heuvelhellingen, lichte bossen, maar dus ook vochtige kalkrijke duinen hebben de voorkeur.

Toen we met de collega’s ’s middags het veld in gingen zijn we natuurlijk even naar de zeereep geweest om met eigen ogen de bijenorchissen te zien en toen telden we niet 8, maar wel 50 stuks op die plek in de zeereep.
We gingen op de knieën voor de bijenorchis om er mooie foto’s van te maken en de bloem van dichtbij te kunnen zien. Wat een tropische verschijning in het duin.

[slideshow]

reageren

geef een reactie

 • Adri
  4 juli 2019 om 19:51

  Waar is de bijenorchis te bewonderen?

 • Redactie Nieuwskrant van Vlieland
  11 juni 2014 om 13:26

  Leuk bericht,

  wil ik graag (met bronvermelding) plaatsen in de nieuwe Vlie-trine

  Vriendelijke groet,

  Berend J Hazenberg

  Uitgeverij Het Wad Vlieland

  Vliezier, nieuwskrant van Vlieland

  Nieuwestraat 37, 8899 AR Vlieland

  tel: 0562 – 453021

  Bankrekening: IBAN: NL52 INGB 0009 551159

  Het Wad – Kranten Lkader 25%

  P

  Please consider the environment before printing this e-mail

  De informatie in dit e-mailbericht en eventuele bijlagen is vertrouwelijk en is alleen bestemd voor de beoogde ontvanger(s). Indien u dit bericht ten onrechte heeft ontvangen, wordt u verzocht de verzender daarvan in kennis te stellen en het bericht te vernietigen. Het is niet toegestaan de hierin opgenomen informatie op welke wijze dan ook te gebruiken of openbaar te maken.

  The information contained in this e-mail, including possible attachments, is confidential and is solely for the use of the intended recipient(s). Should you have received this e-mail unintentionally you are then requested to inform the sender and to destroy the message. It is prohibited to use or disclose the information this message contains in whatsoever way.

 • Loes
  10 juni 2014 om 20:54

  ik bedoel: wooohhh leuk zeg!!!

 • Loes
  10 juni 2014 om 20:53
 • Janty
  10 juni 2014 om 16:16
 • Rare bee orchid discovery on Vlieland island | Dear Kitty. Some blog
  10 juni 2014 om 12:55

  […] fifty flowers were discovered on Vlieland […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog