www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Telploeg Vlieland telde zich suf.

17 september 2014 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Een bijdrage van collega Carl Zuhorn:

Afgelopen zaterdag werd de hele Waddenzee weer op watervogels geteld, die zich met vloed op de hoogwatervluchtplaatsen concentreren. Een prachtige zonnige dag, met rustig weer en een goed tij, dat is fijn tellen. En dat, terwijl zich in september op het wad wolken steltlopers en meeuwen ophouden. Wat te denken van in totaal bijna 280.000 vogels op Vlieland.

Waarom worden er vogels geteld? Er wordt 5 tot 7 keer per jaar geteld, als je dit consequent doet krijg je een goed beeld van de vogels en hoe het met ze gaat. Zie ook www.sovon.nl

De telploeg Vlieland; Lenze Hofstee, Kees Camphuysen, Menno van Straaten, Guus van Duin, Michiel Muller, Peter de Boer, Leon Kelder en Carl Zuhorn telden zich suf.

 

Wolken vogels

zwerm vogels

 

Rond de 98.000 Bonte Strandlopers en 76.000 Rosse Grutto’s, en 24.000 Kanoeten. Om zo maar even wat te noemen.

Met de aanwezigheid van jagende Slechtvalken ( snelste vogel ter wereld, dit beestje kan in een duikvlucht 349 km per uur halen!), en overvliegende jonge Bruine Kiekendieven en ‘schroevende’ Visarenden was de onrust groot.

Op de Vliehors knalden de steltlopers soms in één grote groep met regelmaat over de vloedlijn door de activiteit van deze roofvogels.

Als je dan net halverwege bent met het tellen van de groep kun je overnieuw beginnen. Even wachten tot alles weer zit en opnieuw een poging, totdat die ene Bruine Kiek een kijkje komt nemen bij zoveel steltlopers. Weer opnieuw beginnen…

De krenten van de dag; 2 rootpootvalken, 2 visarenden, 1 grauwe franjepoot, en 2 kleine zilverreigers en over het gehele eiland 100-den tapuiten.

1 tapuit

tapuit

 

De BBQ na afloop, het ouderwets zgn. “Zwaluw-schroeien” was enerverend! Dat u nu niet denkt dat er zwaluwen op de BBQ gingen; de telploeg verblijft zo’n weekend in de Zwaluw, nabij het Posthuis. Het verblijf van Staatsbosbeheer voor vrijwilligers en stagiaires.

 

guus telploeg foto's (391) hoogwater vluchtplaats; high-tide refuge HVP_01

reageren

geef een reactie

 • Loes
  17 september 2014 om 23:52

  mag ik de volgende keer meetellen????

  • Anke Bruin, Staatsbosbeheer
   18 september 2014 om 15:27

   Hoi Loes,

   Dank je wel voor je reacties!
   Het tellen van groepen vogels is bijna een vak op zich… zoiets leer je niet 1,2,3,
   daarbij komt dat er genoeg tellers in de telploeg van Vlieland zitten. Vlieland wordt tijdens zo’n teldag in vakken verdeeld en gedurende een afgesproken tijd wordt er geteld. Als een groep vogels zich ondertussen verplaatst naar een ander telvak, wordt dat even doorgegeven aan elkaar, zodat er niet dubbel geteld wordt.

   groetjes,
   Anke

 • Loes
  17 september 2014 om 23:51

  ik lees ze graag, jouw berichten!!!! Dank weer!

 • Telploeg Vlieland telde zich suf.
  17 september 2014 om 21:49

  […] Een bijdrage van collega Carl Zuhorn: Afgelopen zaterdag werd de hele Waddenzee weer op watervogels geteld, die zich met vloed op de hoogwatervluchtplaatsen concentreren. Een prachtige zonnige dag, met rustig weer en een goed tij, dat is fijn tellen. En dat, terwijl zich in september op het wad wolken steltlopers en meeuwen ophouden. Wat te denken van in totaal bijna 280.000 vogels op Vlieland. Waarom worden er vogels geteld? Er wordt 5 tot 7 keer per jaar geteld, als je dit consequent doet krijg je een goed beeld van de vogels en hoe het met ze gaat. Zie ook http://www.sovon.nl De telploeg Vlieland; …Lees meer […]

 • Birds counted on Vlieland island | Dear Kitty. Some blog
  17 september 2014 om 19:31

  […] Carl Zuhorn on Vlieland island in the Netherlands reports on counting birds on 13 September […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog