www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Waarom er soms mensen door het duin kruipen.

30 september 2014 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Heeft u wel eens eens op een Cladonia verticillata gestaan? Nee?  Iedereen die vaak in het Vlielander duin loopt heeft die ervaring vast al wel eens gehad…

In juli 2014 hebben vier leden van de BLWG, onder leiding van Hans Toetenel vier kilometerhokken op Vlieland geïnventariseerd voor het NEM ( netwerk ecologische monitoring) Korstmossen. De BLWG is de vereniging voor mossen- en korstmossenonderzoek in Nederland, waarbij het zoeken en op naam brengen van soorten centraal staat. ( www.blwg.nl )

inventarisatie

Ieder hok werd grondig geïnspecteerd, waarna er twee meetpunten geselecteerd werden voor het maken van een opname. Zo’n meetpunt is cirkelvormig met een straal van 10 meter. Er wordt gezocht naar verschillende soorten begroeiing met korstmossen, zoals graslandvegetaties met rijke rendiermosbegroeiingen en pioniervegetaties met mos en daartussen veel soorten korstmossen.

Op twee locaties is het Stuifzand-stapelbekertje (Cladonia verticillata) aangetroffen.
Deze soort werd nog niet eerder op de Waddeneilanden aangetroffen.

stuifzandstapelbekertje Henk-Jan vd Kolkfoto: Henk-Jan v d Kolk

 

stuifzstapelbekertje foto dubbelaaDeze foto is van Dubbelaa

Dit speuren naar korstmossen gaat meestal al kruipend door het meetpunt, waarbij natuurlijk de korstmosvegetatie zo veel mogelijk wordt gespaard en gaat net zo lang door totdat er gedurende een bepaalde tijd geen nieuwe soorten meer zijn gevonden. Vervolgens wordt voor alle aangetroffen soorten de talrijkheid bepaald. Er zijn op een aantal plaatsen zeer goed ontwikkelde korstmosvegetaties aangetroffen, met veel bekermossen en rendiermossen.
Korstmossen vormen kwetsbare gemeenschappen die snel beschadigd kunnen worden door betreding of door begrazing. De rendiermossen zijn hier het meest gevoelig voor. Bij droge weersomstandigheden worden deze korstmosvegetaties zeer broos en breken makkelijk in kleine stukjes. Van zo’n mooie pol Sierlijk rendiermos blijft dan weinig over.

Ook op bomen komen (korst)mossen voor:

mossen op tak

Diverse korstmossen bij elkaar:

diverse korstmossen

reageren

geef een reactie

  • Waarom er soms mensen door het duin kruipen.
    30 september 2014 om 19:18

    […] Ieder hok werd grondig geïnspecteerd, waarna er twee meetpunten geselecteerd werden voor het maken van een opname. Zo’n meetpunt is cirkelvormig met …Lees meer […]

  • Rare lichen discovery on Vlieland island | Dear Kitty. Some blog
    30 september 2014 om 17:55

    […] Anke Bruin from Vlieland island in the Netherlands reports about the discovery of a rare lichen on two sand dune spots in July this […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog