www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Zagen, zagen, wiedewiede wagen.

29 oktober 2014 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Het houtzaagseizoen is weer begonnen, dus “zingende” motorzagen in het bos. Iets meer dan 80 Vlielander huishoudens hebben ieder 5 kubieke meter hout aangevraagd. Dus collega Vincent (“hoofd blessen”) en administratie van collega Frederika Breijer zijn er weer druk mee geweest. Deze winter wordt er in het bos rond het dorp, Lange Paal en Nieuwe Kooi gezaagd.

DSC03145

De regels rondom het zagen worden steeds strenger; wij zijn verplicht om controles uit te voeren, om te kijken of er veilig gewerkt wordt. Zaagbroek, zaagschoenen, helm, oordoppen en gezichtsbescherming; alles moet in orde zijn.

P1030073

Het zijn niet alleen maar dennen die om gaan. Sinds een paar jaar worden ook loofbomen geblest. Als er bijvoorbeeld 5 tamme kastanjes dicht bij elkaar staan en elkaar verdrukken, dan kunnen er 3 weg, om de 2 die blijven staan uit te laten groeien tot mooie grote bomen.

Tot 15 oktober konden de eilanders brandhout aanvragen. Er mag tot 15 februari 2015 gewerkt worden in het bos. Er zullen weer heel wat zweetdruppels in de Vlielander bodem vallen… zagen, kloven, sjouwen, takken het bos in  trekken, stapelen en dan de echte warmte van hout in de kachel. Door de storm vorig jaar 28 oktober en de zachte winter is er dit jaar minder aanvraag dan vorig seizoen.

goed doel hout 031

We wensen iedereen een veilig en mooi zaagseizoen.

reageren

geef een reactie

  • Loes
    30 oktober 2014 om 14:42
  • Zagen, zagen, wiedewiede wagen.
    30 oktober 2014 om 07:33

    […] Het zijn niet alleen maar dennen die om gaan. Sinds …Lees meer […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog