www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Hoe zit het eigenlijk met de Vlielander vos?

4 december 2014 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Een bijdrage van Folkert Janssen, met dank!

(www.hetommetje.nl )

In de winter worden er op Vlieland vaak meldingen gedaan van ontmoetingen met een vos. Ook is er recentelijk een vossenhol ontdekt. Dit komt overeen met het beeld van Staatsbosbeheer dat er nog 1 vos overgebleven is sinds de ongewenste introductie in 2009.

Van 10 naar 1

Hoe de vossen precies op Vlieland zijn beland, is tot op heden nog steeds een raadsel. Er zouden twee vossen zijn uitgezet door iemand met onduidelijke bedoelingen. Feit was dat deze vossen heel veel schade aanrichtten in de belangrijke broedkolonies van aalscholver en lepelaar. In opdracht van Staatsbosbeheer werd er in 2009/2010 actief gejaagd op de vossen, aangezien ze inmiddels ook al een nest jongen hadden geproduceerd. Van de 10 aanwezige vossen (te weten 1 koppel met een nest van 8 jongen) werden er 9 afgeschoten. Volgens Staatsbosbeheer was daarmee de situatie onder controle. Een vos alleen plant zich immers niet voort en verdere beheermaatregelen zijn daarom niet nodig. Het dier zou vanzelf na een jaar of 10 dood gaan.

Waarnemingen

Toch is Staatsbosbeheer wel degelijk geïnteresseerd in uw waarnemingen en ziet ook graag beeldmateriaal van de Vlielandse vos. Aan de hand van voldoende waarnemingen op verschillende plaatsen kan worden geconcludeerd of de meldingen inderdaad om één en dezelfde vos gaan of dat het mogelijk gaat om op vossen gelijkende IJslandse hondjes. Daarnaast is het van belang uit te sluiten dat er misschien toch nog een 2e exemplaar rondloopt. Vervolgens kan Staatsbosbeheer begin 2015 besluiten of er alsnog actie ondernomen moet worden.

Hoe leeft de vos?

Een vos heeft een heel groot territorium en voor Vlieland geldt dat eigenlijk ook. Het hele eiland vormt een rijk gevulde dis. Hij jaagt vooral op knaagdieren en vogels, maar eet ook bessen, insecten en aas. In de winter zal hij vermoedelijk iets meer naar de bewoonde wereld trekken, om in de zomer weer de broedkolonies in te duiken. Het is daarom niet verwonderlijk dat juist in de periode tussen oktober en maart vaak meldingen worden gedaan. Vooral als er sneeuw ligt, want een vos kan muizen horen onder een dik pak sneeuw en springt er dan bovenop.

Eén vos is nog steeds geen probleem, maar om de indianenverhalen rond risico’s die met vossen gepaard gaan gelijk maar te ontkrachten: de Vlielandse vos levert geen direct gevaar op voor uw huisdieren. Allereerst is een vos opportuun. Dat wil zeggen, hij doet niet meer moeite dan absoluut nodig is om aan de kost te komen. Alles wat aan eten voor zijn bek komt en er in past, gaat er in. Hij doet geen moeite om onder een kippenhok te graven als de fazanten voor zijn bek langs lopen. Een vos gaat ook het gevecht met een huiskat niet aan. Hij is namelijk niet veel groter dan een volwassen kater en die kunnen goed uithalen met hun nagels.

 

Het vossenhol: voshol foto folkert janssenfoto: Folkert Janssen

reageren

geef een reactie

 • Ngati Whatua Humbo
  14 december 2014 om 17:23

  mooi bericht, maar het roept wel een vraag op. Hoe kun je garanderen dat er geen rabies op vlieland voorkomt en wat is het verband tussen rabies en de vossenlintworm? rabies kan door warmbloedige dieren overgedragen worden, bv ook door vleermuizen. ik lig niet wakker van rabies op vlieland hoor… maar ik kan de redenering echt niet volgen.

  • Anke Bruin, Staatsbosbeheer
   15 december 2014 om 15:42

   Dank u wel voor de reactie;
   u heeft gelijk; er is geen verband tussen rabiës en vossenlintworm.
   Ik zal de tekst aanpassen.
   Excuus voor de verwarring!

 • Hoe zit het eigenlijk met de Vlielander vos?
  4 december 2014 om 17:20

  […] Een bijdrage van Folkert Janssen, met dank! (www.hetommetje.nl ) In de winter worden er op Vlieland vaak meldingen gedaan van ontmoetingen met een vos. Ook is er recentelijk een vossenhol ontdekt. Dit komt overeen met het beeld van Staatsbosbeheer dat er nog 1 vos overgebleven is sinds de ongewenste introductie in 2009. Van 10 naar 1 Hoe de vossen precies op Vlieland zijn beland, is tot op heden nog steeds een raadsel. Er zouden twee vossen zijn uitgezet door iemand met onduidelijke bedoelingen. Feit was dat deze vossen heel veel schade aanrichtten in de belangrijke broedkolonies van aalscholver en lepelaar. In opdracht van Staatsbosbeheer …Lees meer […]

 • Loes Meijer
  4 december 2014 om 15:15
 • Red fox eats hazelnuts, video | Dear Kitty. Some blog
  4 december 2014 om 12:56

  […] Red fox on Vlieland island: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog