www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Het is weer (bijna) rustig in het bos.

19 februari 2015 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Bijna al het brandhout voor de komende winters ligt weer bij de Vlielanders thuis. Het houtzaagseizoen is weer ten einde. Zagen mag tot 15 februari, daarna moeten we controleren of alle percelen waar gezaagd is, volgens de afspraken weer achtergelaten zijn. Een aantal houtzagers moeten nog een keer terug naar hun perceel, om de boel in orde te maken. Vanaf 15 maart is het in het bos weer rustig en begint het broedseizoen.

We krijgen wel eens de vraag, waarom er vanaf 15 februari niet meer gezaagd mag worden, terwijl het broedseizoen vanaf 15 maart in gaat. In die maand hebben we de tijd om de controle uit te voeren en de zagers de tijd te geven om eventueel herstel uit te voeren. Iedereen heeft dan nog wat speling. Zo zal de komende maand nog gezaagd worden nabij camping Stortemelk. Ten behoeve van de lodges die daar gebouwd worden is het nodig om bomen weg te halen, maar dat zal voor 15 maart klaar zijn.

Afgelopen zaagseizoen hebben 100 houtzagers ongeveer 500 kubieke meter hout uit het bos gehaald en heel wat zweetdruppels achtergelaten. Gemiddeld groeit er per jaar 600 kubieke meter hout bij op Vlieland.

We willen graag eind september dit jaar weer een voorlichtingsavond organiseren voor de brandhoutzagers.

reageren

geef een reactie

  • Loes Meijer
    20 februari 2015 om 15:22

    dat houtzagen is echt een gave traditie en het ruikt altijd zo lekker vind ik !!!

  • Loes Meijer
    20 februari 2015 om 15:22

    dat houtzagen is echt een gave traditie en het ruikt altijd zo lekker vind ik !!!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog