www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Mooie samenwerking; samen kaas maken met Nils Koster.

10 maart 2015 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Afgelopen vrijdag werd ik door Nils Koster uitgenodigd om samen met hem kaas te maken.Een Vlielander kruiden kaas en een roquefort kaas moesten uitgeprobeerd worden. Experimenteel dus en nog niet voor op de markt.Nils had een paar weken geleden al kraailook (uit onze tuin op de Lange Paal) verzameld en gedroogd.Wat weer een leuke samenwerking! Staatsbosbeheer & kaas maken… waarom niet.

Toen ik binnen kwam stonden er 2 enorme pannen met ieder 22 liter melk en stremsel klaar.Het werd me al snel duidelijk; echt handwerk, en temperatuur speelt doorlopend een grote rol in het kaas maak proces.Even vlug een kaasje in elkaar prutsen is er niet bij.

Nadat het stremsel zijn werk heeft gedaan, moet er een soort korrelige substantie ontstaan. De vloeistof die vrij komt (wei) , wordt gescheiden van de substantie. Die wei is best lekker trouwens! Het leukste vond ik 30 minuten met je handen in de pan, rustig bewegen en de grote klonten fijn maken,totdat er een temperatuur van ongeveer 36 graden bereikt is.

De korrelige substantie gaat vervolgens in de kaasvormen, waarbij overtollig vocht er uit geperst wordt. Uiteindelijk gaan de kazen in een pekelbad en dan is het een kwestie van tijd en geduld. Het mooiste komt dan nog natuurlijk… Proeven! Over een week of drie is het zo ver. Ik ben zeer benieuwd hoe ‘mijn’ eigengemaakte Vlielander kruiden kaas gaat smaken.

Deze kaas met kraailook die we hebben gemaakt is nog experimenteel. Mocht het een lekker kaasje zijn dan gaan we kijken of het haalbaar is deze kaas voor de markt te gaan produceren. Voor deze productie heeft Nils een samenwerkingsverband met kaasmakerij Kaaslust te Veenhuizen, zodat er aan alle eisen op gebied van zuivelbereiding en voedselveiligheid kan worden voldaan.

Dank je wel, dat ik in je ‘kaaskeuken’ mee mocht kijken Nils!reageren

geef een reactie

  • Tiny van der Knaap, Monster.
    10 maart 2015 om 21:06

    Anke, wat ben je toch een duizendpoot!!! Dat kaasje ziet er geweldig uit.
    Nu maar even wachten om te proeven, spannend.
    Succes ermee, ik blijf je volgen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog