www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

HEBBES…Soayrammen gevangen!

2 april 2015 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Het is gelukt! Maar liefst 9 Soayrammen konden collega’s Pieter Schaper en Herman Vogel afgelopen maandag insluiten in de vangkraal naast Pad van 20. Geduld was een schone zaak in dit geval. Afgelopen woensdag kwamen Margrit en Sander (dierenartsen van dierenkliniek Winsum) naar Vlieland om in de kraal de rammen te castreren en alle gevangen beestjes van een verplicht oormerk te voorzien.

Ik mocht samen met collega’s Pieter en Vincent mee om te assisteren. Ik wil de mannelijke blog volgers niet shockeren, dus detail foto’s laten we even achterwege;-)

Natuurlijk is het geweldig om lammetjes te zien en het liefst zouden we de rammen in volle glorie laten… maarrrr natuurlijk moet Staatsbosbeheer zich ook aan de geldende regels en wetten houden. Ook al zijn de Soayschapen totaal verwilderd, ze vallen onder ‘huisgehouden dieren’, vergelijkbaar met een schaap, koe, geit enz. Dus dat oormerk moet er in. Als we ieder jaar lammetjes laten komen, moeten we die dus ieder jaar weer vangen en oormerken en de rammetjes castreren; onbegonnen werk, kost ook veel te veel tijd en dus geld. Toen we de rammen in de houten hokken hadden gedreven konden we ze makkelijk pakken. Uiteraard werden ze eerst verdoofd voordat het mes er in ging…

Beelden van de ‘operatie Soayram’:


De eerste lammetjes van dit jaar huppelen al weer rond, dus ook die moeten we nog te pakken zien te krijgen, voordat ze zich weer voort kunnen planten.

Nog meer nieuws uit het begrazingsgebied; zoals al eerder in een blog heeft gestaan, de drinkpoel naast pad van 20 is dichtgeschoven. We hebben er even gaas omheen gezet, want er is wat drijfzand ontstaan op die locatie en we willen natuurlijk niet dat daar een Soayschaap of Schotse hooglander zich vastzet.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog