www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Vale gier nu ook op Vlieland.

4 augustus 2015 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Hij of zij (nog niet bekend) was al gezien in Nederland, maar de vale gier kwam gisteren ook nog even kijken op Vlieland. En dat is een primeur. Imposant, indrukwekkend met een spanwijdte van 2,5 meter vloog de vogel via de Ankerplaats over Vlieland. Om 13.22 uur nog gezien op Texel en binnen een half uur bij ons. Dikke paniek in de meeuwenkolonies, scholeksters en kraaien reageerden ook sterk op deze gast. Onderaan dit blog staat een link naar een  filmpje en daar is goed te zien dat de gier totaal niet onder de indruk is van een aanval van een kraai.

Vuurtorenwachter Wietze Kikstra zag dat de vale gier eerst naar de Noord-oosthoekvloog en vervolgens afzeilde naar Vuurboetsduin. Daar ging de Zuid-Europese vogel hoog in een Corsicaanse den zitten. Zich schijnbaar niet bewust van de opwinding bij vogels en mensen.

Aan de linkerpoot zit een gele kleurring met de inscriptie RO4. Onze collega en vogeldeskundige Carl Zuhorn ging op zoek en wist te melden dat de vogel uit een Spaans kleurring project komt. Vorig jaar uit het ei gekropen en dus aan zijn 2e levensjaar begonnen. Ze kunnen wel 55 jaar worden met een gewicht tussen de 6 en 11 kilo!

Gieren kunnen vrij lang zonder voedsel. Ze eten kadavers. Als de vale gier hier even blijft zal hij/zij het moeten doen met dode vogels. Er gaan momenteel weer veel jonge meeuwen dood door natuurlijke selectie. Afgelopen jaren werden wel groepen vale gieren in Nederland gezien.

Omdat door Europese wetgeving steeds lastiger wordt voor de vogel om eten te vinden trekken ze daarom waarschijnlijk wat vaker richting het noorden. Laatste nieuws is dat de vale gier bij Bomenland en Kroon’s polders is gezien.

Onderstaande filmpjes zijn ook gemaakt door Carl.

https://www.youtube.com/watch?v=Ty45yAw6D3Y ( op dit filmpje is de aanval van de kraai te zien)

https://www.youtube.com/watch?v=CvAM0x11_eM

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • Griffon vulture visits Vlieland island | Dear Kitty. Some blog
  4 augustus 2015 om 18:00

  […] warden Anke Bruin writes that the last news is that the bird was seen near Kroon’s polders on Vlieland. Maybe it will […]

 • Redactie Nieuwskrant van Vlieland
  4 augustus 2015 om 17:07

  Mooi, gisterenmiddag hier boven ons huis

  Vriendelijke groet,

  Berend J Hazenberg

  Uitgeverij Het Wad Vlieland

  Vliezier, nieuwskrant van Vlieland

  Nieuwestraat 37, 8899 AR Vlieland

  tel: 0562 – 453021

  Bankrekening: IBAN: NL52 INGB 0009 551159

  Beschrijving: Beschrijving: http://www.liska.com/sites/default/files/blog/Considerate_Tree.jpg Please consider the environment before printing this e-mail

  De informatie in dit e-mailbericht en eventuele bijlagen is vertrouwelijk en is alleen bestemd voor de beoogde ontvanger(s).

  Indien u dit bericht ten onrechte heeft ontvangen, wordt u verzocht de verzender daarvan in kennis te stellen en het bericht te vernietigen.

  Het is niet toegestaan de hierin opgenomen informatie op welke wijze dan ook te gebruiken of openbaar te maken.

  The information contained in this e-mail, including possible attachments, is confidential and is solely for the use of the intended recipient(s).

  Should you have received this e-mail unintentionally you are then requested to inform the sender and to destroy the message.

  It is prohibited to use or disclose the information this message contains in whatsoever way.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog