www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Best bijzonder; 1 wilde zwaan op Vlieland.

22 augustus 2015 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Het is erg fijn als je een collega hebt, die veel van vogels weet. Al maanden lang zien we een eenzame zwaan op verschillende plekken op Vlieland. Hoe zit dat?

Een bijdrage van collega Carl Zuhorn:

De wilde zwaan is een zwaan met zwarte snavel en een lange gele vlek op de snavel. Hij is bijna net zo groot als de knobbelzwaan. Van de zwanen die in Nederland in het wild voorkomen is deze de minst algemene soort. De wilde zwaan is een wintergast, die met minder dan 2500 exemplaren per jaar in Nederland voorkomt en normaal gesproken afwezig is van mei tot en met september.Vaak komen deze vogels hier in familieverband overwinteren.

De gele vlek is goed te zien.
De gele vlek is goed te zien.

De broedgebieden van deze grote vogel liggen in Noord Rusland, Siberië en IJsland maar ook in zuid Zweden broeden ze al. Sinds 2005 broeden wilde zwanen in Nederland, in Zuidwest-Drenthe. Het paar heeft daar al verschillende jongen grootgebracht.

De wilde zwaan die al sinds 25 oktober 2014 op Vlieland verblijft heeft al over het hele eiland gezworven. In de periode oktober – januari heeft hij over het eiland alle natte plag en chopperstukken bezocht. In de periode februari – maart bivakeerde hij op de kwelderrand aan de zuidkant van  Kroon’s polders en in het voorjaar waren de velden van Nieuwe Kooi favoriet bij de zwaan. Deze verplaatsingen zullen zeker te maken hebben met de voedselomstandigheden in de verschillende periodes op de diverse plekken op Vlieland. Normaal gesproken eten ze waterplanten, grassen en jonge gewassen.

De wilde zwaan die al vanaf oktober 2014 op Vlieland verblijft is niet in topconditie en kan maar kleine stukjes vliegen, dit is waarschijnlijk de reden dat hij nu al bijna een jaar lang op Vlieland verblijft.

reageren

geef een reactie

 • Loes
  5 september 2015 om 22:47

  en dus wel of niet gezelschap wil……

  • Anke Bruin, Staatsbosbeheer
   7 september 2015 om 14:24

   Hoi Loes,
   We weten niet of net een dame of heer is. Zoals in het blog staat leven deze vogels normaal in groeps/familieverband. Voorlopig redt dit exemplaar zich prima.

 • Loes
  5 september 2015 om 22:46

  jullie hebben natuurlijk geen flauw idee of het een mannetje of een vrouwtje is, of wel? En of hij of zij een groepsdier is?

 • Jaap
  22 augustus 2015 om 17:52

  Oktober 1993 waren er enkele op Vlie, ook toen zaten ze op de weilandjes bij Nieuwe Kooi.

 • Berend
  22 augustus 2015 om 17:32
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog