www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

De Man en het Hout (M/V)

12 november 2015 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

De aanvragen waren er al, de lijst tikt  tegen de 600 kubieke meter brandhout aan…De Vlielander houtzagers willen graag weer aan de slag, maar dan moeten de percelen bos wel eerst geblest worden. Dat is makkelijker gezegd/geschreven dan gedaan. We zijn nu met man/vrouw en macht bezig om dit in orde te krijgen. Dus nog even en dan kunnen de zingende motorzagen weer van start en zullen er weer heel wat zweetdruppels de Vlielander bodem ingaan.

Dit jaar worden er vooral op Poterslid (ten oosten van ‘Pad van de Staatsschuur’) bomen aangemerkt om weggehaald te worden. Blessen werd vroeger met een klein bijltje gedaan. Een stukje schors werd van de stam afgeslagen, vaak in de vorm van een bles op het hoofd van een paard, vandaar de term ‘blessen’. De houtzager kon dan goed zien welke boom er om moest.

Tegenwoordig ‘blessen’ we met milieuvriendelijke verf. Iedere aanvrager van brandhout krijgt dan bericht welk nummer, kleur en locatie van hem/haar is. Ook dit jaar is maximaal 5 kubieke meter per huisadres toegestaan. Uiteraard zijn er ‘spelregels’, met name veiligheid moet voorop staan. We zijn zelfs verplicht om daar controle op uit te oefenen.

Dan wil ik hier graag nog even een boek over brandhout zagen onder de aandacht brengen (van de  Noorse auteur Lars Mytting). HET IDEALE BOEK VOOR IEDEREEN (M/V) DIE EEN ECHTE MAN WIL ZIJN; De man en het hout is een onontbeerlijke en praktische handleiding voor alles wat te maken heeft met het kappen, hakken, stapelen en het in de fik steken van alle soorten hout. Wanneer moet je de boom omhakken om het beste brandhout te krijgen? Hoe houd je een kampvuur eindeloos aan de gang? Wat valt er uit de houtstapel af te leiden over het karakter van de stapelaar? Op deze en nog veel meer vragen geeft dit boek een antwoord De Man en het Hout, Lars Mytting‎

reageren

geef een reactie

 • Zaagseizoen voorbij, dus weer rust in het bos. | Staatsbosbeheer Vlieland
  16 maart 2016 om 12:32

  […] jarig was (schrikkeldag), daarom kreeg hij het boek “De man en het hout”. (zie ook  dit blog van 12 nov jl.) Nu is het zaak, dat collega Amanda met de tractor, frees en rol de paden weer in orde maakt, dan […]

 • Gradus Lemmen
  13 november 2015 om 09:27

  Ha Anke,

  Dat boek heb ik ook! Ik wilde het bij jou tippen als het ultieme kerstkado voor Dirk:-)

  Groeten Gradus

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog