www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Zoektocht om brandhout op Poterslid.

18 november 2015 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Vorige week meldden we al dat we met man/vrouw en macht aan het blessen waren voor de Vlielander brandhoutzagers. Sinds gisteren zijn we klaar met blessen en is het een komen en gaan van zagers in ons kantoor, om de benodigde papieren in ontvangst te nemen. Vooral op het 1 na hoogste duin van Vlieland, Poterslid, (west van het Vuurtorenduin) zullen er veel motorzagers aan de slag gaan. Dit is een stuk bebost duin met heel veel paden en paadjes.

De houtzagers krijgen een plattegrond met daarop het voor hun aangebleste stukje bos bijvoorbeeld ‘Wit 1’. Veel eilanders hebben moeite met het vinden van ‘hun’ stukje bos en dat levert hilarische zoektochten op en onze collega Frederiek, die de administratie verzorgt, krijgt veel mailtjes en aanloop voor duidelijke uitleg. Kaart lezen is niet voor iedereen makkelijk, maar uiteindelijk komt iedereen wel op z’n plek.

De bomen waar een touwtje omheen zit, moeten blijven staan; mooie bomen met een toekomst dus. Uiteraard proberen we ook om loofbomen, oa. kleine tamme kastanjes en  eikjes een kans te geven, dus dennen eromheen weg, zodat deze kleintjes meer licht en groeikans hebben.

Op Sjouwermansbol zijn ook diverse bomen geblest. Vooral in de richting van de Jachthaven, Richel worden de hoogste bomen weggehaald, om weer goed zicht te krijgen. De naam Sjouwermansbol doet dan weer zijn naam eer aan. Ooit was het een hoog duin, waar men in de VOC tijd gebruik van maakte. Het gaf goed zicht op de Ree, waar schepen lagen te wachten. Vlielanders brachten en haalden ( sjouwen dus) goederen van en naar de schepen. Vandaar de naam Sjouwermansbol.

Volgend jaar 2016 is het herdenkingsjaar van de scheepsramp die zich daar in 1666 afspeelde. Klik  HIER voor meer informatie daar over.

op weg om Sjouwermansbol aan te blessen.
op weg om Sjouwermansbol aan te blessen.
Zelfs Douwe List kon z'n stukje bos op Poterslid niet vinden
Zelfs Douwe List kon z’n stukje bos op Poterslid niet vinden

 

 

reageren

geef een reactie

  • Amethyst deceivers, fly agarics and woodpecker of Vlieland | Dear Kitty. Some blog
    18 november 2015 om 13:23

    […] A dead wood mouse on the footpath through a forested dune. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog