www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Zaagseizoen voorbij, dus weer rust in het bos.

16 maart 2016 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Er is weer bijna 600 kubieke meter (meest dennen) hout uit het bos verwijderd. Met name op Poterslid is veel werk verzet door diverse Vlielanders. Poterslid is oorspronkelijk een hoog duin tegen het Vuurboetsduin aan geplakt. Door het bos zie je de vorm van het duin niet meer. Dat ervaar je pas als je daar gaat wandelen. Prachtig hoor!

Ook op 1 zijde van  Sjouwermansbol  (uitkijkpunt bij Jachthaven) is zo vrij gezaagd, dat men bovenop de uitkijktoren weer vrij zicht heeft op De Ree (richting de Richel). Dit in het kader van de herdenking dit jaar van de scheepsramp in 1666.

We hebben regelmatig de houtzagers gecontroleerd op veiligheid. Dit zijn wij verplicht; we moeten dan ook een rapport hiervan bij houden. Gelukkig zitten alle handen en voeten nog aan de houtzagers vast. We hebben zaterdag 27 februari samen met veel houtzagers het zaagseizoen afgesloten bij de werkschuur aan de Dennenlaan. Met een drankje en hapje en een vuur kwamen de (sterke) houtzaag verhalen wel los.

Collega Herman Vogel zette Arie Boon even in het zonnetje; hij gaat ieder jaar met het hele gezin het bos in om samen te werken voor de warmte in huis. Zo gebeurde dat vroeger ook. Nu wil het toeval dat Arie afgelopen 29 februari jarig was (schrikkeldag), daarom kreeg hij het boek “De man en het hout”. (zie ook  dit blog van 12 nov jl.) Nu is het zaak, dat collega Amanda met de tractor, frees en rol de paden weer in orde maakt, dan is het bos weer van de rustzoekers en bosvogels.

Overigens kan er de komende jaren nog gewoon op dezelfde basis gezaagd worden als voorheen. In november zal er weer een opfriscursus gegeven worden door Hooghiemstra/ Husqvarna uit Hurdegaryp. Dit zal op 11 en 12 november gebeuren.

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog