www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

‘T is Lente, dus Vlieland is in haar elementen

30 mei 2016 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

De lente draait op volle toeren, dat kan niemand ontgaan zijn. Dus even wat ‘voorjaars-feiten’.

Boswachter Carl Zuhorn is al weer heel wat ochtenden bijzonder vroeg uit de veren en dan te vinden in Kroon’s polders om te kijken en vooral luisteren waar de vogels  broeden. Wist u dat er momenteel al op 10 locaties op Vlieland lepelaars broeden?

Ook bij de dwergsterns gaat het goed. 70 broedparen zijn er geteld. Nu is het afhankelijk van met name de wind of deze broedsels het zullen redden. Deze bijzondere vogels nestelen altijd vlakbij de vloedlijn, dus bij hoog water en harde wind, spoelen de nesten weg (het Vlielander  Zeevrouwenkoor zingt niet voor niets in een dwergstern lied ‘de domste vogel tot in de kern.. dat is toch wel de dwergstern’).

Naast al dat mooie vogelgebeuren, kunnen we nu ook weer genieten van de orchideeën die in bloei staan. Sommige orchideeën, zoals de kleine keverorchis, zijn zo klein dat als je niet weet dat ze er staan, ze zo voorbijloopt. Op Vlieland zijn 19 soorten orchideeën te zien.

Wat nu trouwens ook echt weer prachtig is, is het schermlandje (Kokkies landje) langs de Postweg tussen Pad van de Staatsschuur en de Afloop. Vooral de witte cirkel veenpluis valt op. Langs dit weiland is lange tijd geleden een verticaal scherm de grond ingegaan, teneinde het afvloeiende zoete regenwater tegen te houden en daarom is dit voormalige weiland nu zo zompig, haast moerasachtig en heel veel soorten bloemen doen daar hun voordeel mee.

Dus; “Kom mee naar buiten allemaal, dan horen wij de wielewaal!” Zelfs dat is mogelijk, Elsje de Ruijter (van de Horn/Jachthaven) heeft er 1 gehoord.

reageren

geef een reactie

  • Janty
    30 mei 2016 om 20:01
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog