www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

EINDELIJK; Start verbetering waterhuishouding Vlieland en een lang gekoesterde wens…

12 juli 2016 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Deze zomer en dit najaar verbetert Wetterskip Fryslân de waterhuishouding van Vlieland. Dat doen ze in nauwe samenwerking met de gemeente Vlieland, Staatsbosbeheer en betrokken bewoners. Vanaf volgende week zullen de werkzaamheden beginnen.

Door verschillende maatregelen kunnen we water op het eiland straks efficiënter benutten, verdroging verminderen en wateroverlast tegengaan. We proberen de overlast als gevolg van de werkzaamheden voor bewoners en gasten van het eiland zoveel mogelijk te beperken. Op veel locaties zal Wetterskip bezig zijn. Ook in Kroon’s polders.

En dat komt eigenlijk heel mooi uit, want wij hebben al jaren de plannen om een vogelkijkhut in de 2e polder te realiseren. Deze wens kwam voort uit overleg met Vlielanders en gasten. Er komt ook een uitkijkpunt op de laatste stuifdijk. (dus de grens van de 4e polder en de wadvlakte, zuidkant Vliehors.) Alles met elkaar een grote klus.

WETTERSKIP OVER KROON’S POLDERS:

NIEUWE STUW;  We bouwen een nieuwe stuw op de overgang van de eerste en tweede Kroon’s Polder. Het wateroverschot van de eerste polder stroomt dan voortaan naar de tweede polder, in plaats van rechtstreeks naar het wad. Zo houden we gebiedseigen water langer vast. De nieuwe stuw combineren we met een oeverzwaluwwand.

WATERLEVEN VERBETEREN; We maken sloten ondieper en natuurvriendelijker. Zo verminderen we verdroging en verbeteren we de omstandigheden voor het waterleven. Ook zorgen we ervoor dat toestromend grondwater (kwelwater vanuit de Meeuwenduinen, ten noorden van de Kroon’s Polders) de wortels van de bijzondere begroeiing in het gebied kan bereiken.

REGELBARE STUW; We plaatsen een regelbare stuw, zodat we de waterstanden in de kwetsbare Blauwgraslanden ten noorden van de Postweg beter kunnen regelen.

LOOPBRUG; We plaatsen een loopbrug over de doorsteek tussen de tweede en derde Kroon’s Polder, zodat bezoekers, die onder leiding van een boswachter van Staatsbosbeheer mee gaan, nog meer van dit prachtige gebied kunnen genieten.

Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met de toezichthouder, Sjoerd Stoker.Hij is regelmatig op het eiland. U kunt Sjoerd mailen op sstoker@wetterskipfryslan.nl of bellen op 06-461 72435. Regelmatig verschijnen nieuwsberichten in Uit ’t Kastje en De Vliezier, zodat u op de hoogte kunt blijven van de werkzaamheden.

reageren

geef een reactie

 • Werk in uitvoering, maar komende weken even niet. | Staatsbosbeheer Vlieland
  29 juli 2016 om 18:31

  […] weken geleden zijn de werkzaamheden van het Wetterskip Fryslân (Waterschap Friesland) begonnen (zie ook dit blog)  en de eerste effecten zijn zichtbaar bij Nieuwe Kooi/ land van Jaap Tot en Kroon’s […]

 • Yellow-browed warbler and spoonbills on Vlieland | Dear Kitty. Some blog
  12 juli 2016 om 22:22

  […] Plan for bird hide at Kroon’s polders: here. […]

 • mattivanwifferen
  12 juli 2016 om 21:38
 • Loes
  12 juli 2016 om 20:52
 • Gerrit Stel
  12 juli 2016 om 20:40

  Wij zullen het volgend jaar bewonderen, veel succes met deze werkzaamheden.

 • Jb. Zijp
  12 juli 2016 om 19:30

  Kijk er naar uit, misschien al dit jaar in de herfst?

  • Anke Bruin-Kommerij, Staatsbosbeheer
   13 juli 2016 om 08:26

   Dag Jaap,
   Dan moet alles echt ‘mee’ zitten, we doen ons best;-)
   Uiteraard houden we je op de hoogte via ons blog.
   Zwaai vanaf Vlie.
   Anke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog