www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Mooie dingen maken van troep en het zet aan tot nadenken; Prachtig!

15 juli 2016 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Twijfelend begin ik aan dit blog; 1 van mijn stokpaardjes… de hoeveelheid aan plastic, netten, ballonnen die we hier aan treffen op het strand en het wad…. Dus oppassen dat ik niet doorschiet. Het gevaar zit er in dat lezers kunnen denken ‘daar heb je haar weer met ‘r ballonnenlintjes’. ūüėČ

Gelukkig zien we de laatste jaren meer bewustwording van Vlielanders en gasten. Diverse eilanders nemen een afvalzak mee, als ze hun hond uit gaan laten. Of we krijgen een melding als ergens veel rotzooi ligt. Ook hier¬†zijn diverse eilanders zeer creatief met ‘spul van ’t strand’, ik vind dat 1 van de mooiste manieren van hergebruik.

Jaren geleden nam eilandster Ellen de Rijke initiatief tot het opruimen van zwerfafval, inmiddels zijn er allerlei initiatieven hieromtrent opgedoken. Allemaal met één gezamenlijk doel.

De actie “Doe mee, verlos de zee” op initiatief van Sabine Mesli, de strandschoonmaakactie die we samen met instanties en vrijwilligers jaarlijks organiseren. Maar ook de excursie strandjutten van “De Noordwester”, (¬†www.denoordwester.nl ) maakt mensen bewust van¬†wat we in de vloedlijn kunnen vinden.

Voor¬†strandjutter Jacoline van Duijn uit Katwijk¬†levert¬†veel van wat ze¬†vindt inspiratie op tot het maken van jutkunst. Ze exposeert momenteel in “De Noordwester” en ik was aangenaam verrast door haar werk. Ook daarmee maak je de kijkers bewust van wat er echt niet thuis hoort in zee en wat wel. De moeite waard om even te gaan kijken!

De organisaties die zich bezig houden met werelderfgoed Waddenzee hebben  een richtlijn opgesteld over de plastic troep op en langs het Wad. HIER te lezen.

En 5 augustus komt eraan… de “Beach clean up” is die dag op Vlieland om met zo veel mogelijk mensen de hele Nederlandse kustlijn te ontdoen van alles wat daar niet hoort te liggen. Meer hierover weten? Dat kan via deze site; www.beachcleanuptour.nl

 

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog