www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Gratis en voor niks je eigen Vlielander dennenboom.

7 december 2016 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

de zon komt op

Ook dit jaar is het weer mogelijk om gratis je eigen mooiste Vlielander dennenboom te bemachtigen. Op zaterdag 10 december tussen 10.00 en 15.00 uur ben je welkom bij het kantoor van natuurkampeerterrein de Lange Paal. De zagen staan scherp voor je klaar, de warme chocomel ook.

Duin mag duin zijn.

Een aantal jaren geleden hebben we de duinhelling ten oosten van het Duinveld ontdaan van flinke zeedennen. Op die duinhelling staan nu de mooiste kerstboompjes. Dit seizoen lopen daar geen paarden in de winterbegrazing, dus alle ruimte om kerstbomen te zagen. Alle Vlielanders en gasten zijn welkom om dus een gratis boom om te zagen. Het mes, of in dit geval de zaag ‘snijdt’ aan twee kanten. We willen immers het duin duin laten zijn. Het is niet de bedoeling dat er op die duinhelling een bos ontstaat. Dus je helpt de Vlielander natuur ook nog een handje.

Kijk uit, het kan glad zijn .

O ja, schoenen met een stevig profiel zijn ook handig, het kan spekglad zijn op de duinhellingen waar veel rendiermos groeit. Als het vochtig in het duin is, ontstaat er een onder de laag rendiermos een soort snotlaag, waar je gemakkelijk op uit kunt glijden.

Groot voordeel.

Het grootste voordeel van zo’n zelf gezaagde dennenboom? De naalden laten niet los in tegenstelling tot een spar. De naalden van de zeeden zijn lang. De latijnse naam is pinus pinaster en de boom  komt oorspronkelijk uit het de landen rond de Middellandse zee. De zeeden is ruim honderd jaar geleden massaal op Vlieland geplant, om het stuivende zand vast te houden. Dat is dus goed gelukt.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog