www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Jonge zeehonden op het strand? Bekijk dit filmpje even.

14 december 2016 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
Laat ze met rust

Ook langs de waddenglooiing kunnen jonge zeehonden liggen

Komende tijd kunnen er weer (jonge) grijze zeehonden op het strand liggen. De verleiding is groot om ze van dichtbij te bekijken. Dat levert veel stress op bij deze jonge beestjes, die hun rust echt nodig hebben. De witte vacht houdt ze warm, maar ze kunnen nog niet zwemmen. De moeder is misschien even weg, om zelf wat te eten. Laat ze met rust, dat is echt het beste voor ze. Deze jonge dieren kunnen bovendien agressief reageren, ze hebben een roofdier gebit. Mocht je met je hond op het strand zijn, houd je huisdier dan aan de lijn.

Wist je dat…

De grijze zeehond wordt ook wel kegelrob genoemd, de kop heeft een kegelvorm. Vooral de mannetjes zijn imposant met een lengte tussen de 2 en 3 meter en een gewicht tussen de 200 en 350 kilo. Ze eten ongeveer 6 kilo vis per dag, maar kunnen ook lange tijd zonder eten. Tijdens de paartijd eten de mannetjes weken lang helemaal niks. Onlangs is duidelijk geworden, dat ze ook bruinvissen (kleinste soort walvis in onze wateren) bejagen. De grijze zeehond kan tijdens de jacht lange afstanden van 100 kilometer afleggen. De draagtijd is ruim 8 maanden, tussen de bevruchting en de feitelijke groei van de embryo zit nog 3 maanden. Jongen zijn bij de geboorte ongeveer een meter lang en wegen ongeveer 15 kilo. De witte vacht verliezen ze na ongeveer 3 weken. Het jong groeit per dag bijna 2 kilo. Na ongeveer 3 weken verlaat de moeder het jong het duurt dan ongeveer nog 2 weken voordat het jong zelf op zoek gaat naar voedsel en zelfstandig kan leven. Mannetjes kunnen 30 jaar oud worden, vrouwtjes leven langer, ze kunnen ouder worden dan 45 jaar.

Ook langs de waddenglooiing kunnen ze liggen.

Een paar jaar geleden is er een zeehondenjong geboren in een weiland langs de Postweg. Ook daar kun je ze dus tegen komen. Ook al zien ze er log uit, ze kunnen zich snel bewegen en een uitval doen.

Zeehondencentrum Pieterburen  maakte het volgende filmpje:

 

 

reageren

geef een reactie

 • Marie-José
  28 december 2016 om 15:22

  Vandaag ( 28 december) ook eentje gezien. Had een groene vlek op zijn lijf.

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   2 januari 2017 om 09:49

   De groene verfvlek wil zeggen, dat het beestje in de gaten gehouden wordt;-)

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog