www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Bijzonder lepelaar nieuws op Vlieland; grootste nieuwe broedkolonie nabij de Kikkerbult!

19 april 2017 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Vanaf de Postweg dagelijks te zien

De natuur laat zich niet sturen. Dat bleek  maar weer eens toen collega Carl Zuhorn onlangs een nieuwe broedkolonie lepelaars ontdekte nabij de Kikkerbult. Jarenlang zaten ze te broeden vlakbij Oude Huizenlid,  in Kroon’s polders en nog wat locaties, zoals het luchtmacht terrein de Vliehors. Een paar jaar geleden ontdekte Carl al een paar nesten op de plek waar nu de grootste kolonie lepelaars van Vlieland zit te broeden. En dat in een duingebied wat het jaar rond vrij toegankelijk is!

Wat een eigenwijze beesten!

Hebben wij leuk bedacht dat Vlieland in 3 zones verdeeld is;(het bos en duin rond het dorp tot de  Afloop mag vooral recreatief gebruikt worden. Het stuk tussen De Lange Paal en Oude Kooi gaan recreatie en natuurbescherming samen op. En van Oude Kooi tot en met Kroon’s polders/Meeuwenduinen staat het natuurbelang voorop). Gaan die eigenwijze, kwetsbare en beschermde vogels juist DAAR broeden waar iedereen mag komen. Zucht… diepe zucht! En ook wat zorg natuurlijk. Gelukkig broeden ze in een gebied, waar honden sowieso aan de lijn moeten.

Wat nu?

Na overleg hebben we besloten om ruim rond deze broedkolonie ‘verboden toegang borden’ (tot 15 augustus) neer te zetten. Dagelijks kun je van de lepelaars genieten als ze bij laag water hun eten (garnalen en ander klein spul) bij elkaar scharrelen op het Wad langs de Postweg, tussen het dorp en de Lange Paal.

We doen dus een beroep op gezond verstand en vragen iedereen met klem, om niet, not, nada het gebied in te gaan, waar nu borden omheen staan. Er zal  extra gecontroleerd worden en indien nodig boetes uitdelen. We koesteren de natuur, 1 van de redenen waarom onze gasten zo graag naar Vlieland komen.

 

reageren

geef een reactie

 • Tiny van der Knaap
  19 april 2017 om 18:58

  Zo zie je dat de natuur zich niets aantrekt van de regels die mensen bedenken.
  De lepelaars vinden de kikkerbult net zo interessant en moei als ik.

 • Ria Mathijssen
  19 april 2017 om 09:55

  Precies…….. daarom koester ik Vlieland!!!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog